avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie sanatate pentru persoane fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie sanatate pentru persoane fara venit

Buna ziua,

Imi puteti spune daca o persoana care nu are un serviciu si nici un fel de venit este obligata sa plateasca asigurare de sanatate?
da, are obligatia sa plateasca lunar contributia pt asigurarea de sanatate. este totusi o suma relativ mica de pana in 40 de lei pe luna. insa cand nu sunt bani deloc si aceasta suma poate parea exorbitanta.
Buna seara,
Daca persoana nu are venituri , din ce plateste acel minim de 40 ron lunar? O alta aberatie, un abuz al guvernatilor nostri.....::training:
- Orice persoana este obligata, conform Legii 95/2006, sa se asigure in sistemul de sanatate pentru a bneficia de serviciile medicale.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia lunara este de 37 lei pe luna.
- Legea 95/2006 nu spune de unde sa ia banii pentru contributie o persoana care nu are venit.
@tudorvaleriu
Apreciez postarile d-voastra, sunteti clar si concis, asta din cat am citit eu=D>
Acum lamuriti-ma, va rog :
,,-Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.''

Din citatul de mai sus, de unde reiese caracterul obligatoriu ?! Stiti foarte bine diferenta dintre se poate si este obligat !
Cu stima,
1. Pentru a va lamuri ar trebui sa citez multe articole din Legea 95/2006 din care va redau numai urmatoarele:
Art. 211.
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

2. Neplata contributiei la sanatate nu permite cetateanului sa beneficieze de serviciile medicale oferite de stat iar daca va voi sa beneficieze de acestea va trebui sa plateasca si retroactiv aceasta contributie. De aceea am zis ca se poate asigura.
3. Daca nu se asigura nu il pedepseste nimeni pentru asta dar in caz de nevoie va trebui sa apeleze la clinicile particulare si sa plateasca serviciile medicale. De aici deriva si asazisa obligativitate.

Alte discuții în legătură

Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Cas platit pe cont propriu ana_abo ana_abo Este probabil sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, prin urmare pot sa-mi inchei un contract cu casa de pensii si sa-mi platesc CAS-ul ? Dar cu casa ... (vezi toată discuția)