avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie sanatate pentru persoane fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie sanatate pentru persoane fara venit

Buna ziua,

Imi puteti spune daca o persoana care nu are un serviciu si nici un fel de venit este obligata sa plateasca asigurare de sanatate?
articole din Legea 95/2006 din care va redau numai urmatoarele:
Art. 211. - Reflectandu-se la punctul (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii ce au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, ce se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie, iar cei ce dispun de asigurari UE in afara statului li se i-au in calcul.?
Neplata contributiei la sanatate nu permite cetateanului sa beneficieze de serviciile medicale oferite de stat, dar desi are obligatia sa plateasca lunar contributia pt asigurarea de sanatate indiferent de membrii de familie si este totusi o suma relativ mica de pana in 40 de lei pe luna de persoana comparativ cu ce ?.
Cand nu sunt bani deloc si aceasta suma poate parea exorbitanta daca va voi sa beneficieze de acestea, va trebui sa plateasca si retroactiv aceasta contributie iar de nu se asigura nu il pedepseste nimeni pentru asta in caz de nevoie.
Va trebui sa apeleze la clinicile particulare si sa plateasca serviciile medicale. De aici poate deriva si asazisa obligativitate
in acest stat.
"poate sa beneficieze de ajutor social si are calitatea de asigurat"
Pentru ce sa platim servicii de care nu mai beneficiem ?
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
ContSters206252, utilizator
In ciclul intrebarilor retorice, eu ma intreb daca pentru cei care n-au avut venituri 5 ani si au platit 6 luni din urma asigurarile de sanatate la salariul minim, cf art. 259 alin 7 din Legea 95/2006, s-a stins obligatia de plata pentru restul de X ani cat n-au avut venituri, confirmata intre altele si prin art. 259 alin 9 din lege. Mie mi se pare ca nu. Altfel spus, garanteaza ceva celor care platesc 6 luni din urma plus penalizari ca nu vor fi urmariti in viitor pentru restul sumei? :hm:
Buna ziua
in legatura su subiectul mentionat.
Anul trecut am plecat prin demisie si de atunci nu am mai fost incadrata si nu am niciun alt venit (cu adeverinta de la fisc, etc.)
A trebuit sa ma internez si am platit cei 290 lei pe ultimile 6 luni. urmand sa platesc in contiunare cei 37 lei lunar contributie.
Medicul de familie mi-a spus ca fiind bolnava de diabet inregistrata, nu mai trebuia sa platesc acea asigurare, ca am deja calitatea de asigurat pe baza carnetului de diabet si a evidentei in sistem
Este adevarat?
Pot recupera in acest caz banii platiti?
Mai trebuie sa platesc din aceasta luna cei 37 de lei sau nu?
Bolnavii de diabet platesc sau nu asigurarea medicala, fie incadrati sau nu in munca?
Mersi
Trebuia doar sa prezentati la spital o adeverinta de la casa de sanatate,care sa va ateste calitatea de asigurat,prin prisma afectiunii de care suferiti.
Pentru bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice,(aici intra si diabetul) până la vindecarea respectivei afecţiuni,casa va elibereaza o astfel de adeverinta,pe baza urmatoarelor acte:

-act de identitate,
-adeverinţă medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate,
-declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

Mergeti urgent la casa de sanatate pentru clarificarea situatiei,nu trebuie sa va platiti asigurarea in conformitate cu cele explicate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Cas platit pe cont propriu ana_abo ana_abo Este probabil sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, prin urmare pot sa-mi inchei un contract cu casa de pensii si sa-mi platesc CAS-ul ? Dar cu casa ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)