avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Sugerează-ne un subiect de articol Articolul 140 alin (2) din Codul Muncii si legislatia ...
Discuție deschisă în Sugerează-ne un subiect de articol

Articolul 140 alin (2) din Codul Muncii si legislatia europeana

Sunt convinsa ca la toate firmele unde Contractul Colectiv de Munca nu prevede
altfel se aplica art. 140 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Nu stiu daca este chiar un subiect de articol, dar parca nici in forumul de Dreptul muncii nu-mi venea sa postez o intrebare fara un subiect uman, ca sa zic asa :) Insa multi oameni au de suferit din cauza acestui articol, un exemplu ar fi cei care se imbolnavesc la sfarsitul anului si si-au efectuat concediul de odihna integral. Acestora li se retin banii pentru zilele de concediu platite la care n-aveau dreptul.

Textul de mai jos este o interpretare pe care am gasit-o intamplator:

Art. 140. [durata concediului de odihna]
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.


Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretate in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr-o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr-o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr-o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr-o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinata.

Dreptul intern respectiv, art. 140 alin. (2) din Codul muncii , este in contradictie cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE, in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, situatie, in care, in baza art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.

Astfel, potrivit art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei:
„Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”
Curtea Europeana de Justitie este o jurisdictie careia ii incumba misiunea de a asigura respectul dreptului comunitar in interpretarea si aplicarea tratatelor.

In sistemul institutional al comunitatii, Curtea Europeana de Justitie detine o putere suverana. Interpretand in ultima instanta tratatele, deciziile Curtii nu pot fi puse in discutie nici de statele membre, nici de celelalte institutii comunitare. De aceea, este admis ca jurisprudenta Curtii Europene de Justitie este izvor al dreptului comunitar, alaturi de legislatia primara si secundara.

Potrivit art. 234 (fost 177) din tratatul instituind Comunitatea Europeana, daca in fata unei instante dintr-un stat membru se ridica o chestiune legata de interpretarea dreptului comunitar, acea instanta poate (iar daca este vorba de o instanta suprema, a carei hotarare nu mai poate fi atacata potrivit procedurii nationale, este obligata sa ceara Curtii Europene de Justitie sa se pronunte printr-o hotarare de interpretare asupra normei comunitare.

In concluzie, desi art. 140 alin. (2) din Codul muncii nu a fost modificat, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
ContSters196669, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters209229 , utilizator 15:18, 29 Mai 2011
"..Curtea Europeana de Justitie este o jurisdictie careia ii incumba misiunea de a asigura respectul dreptului comunitar in interpretarea si aplicarea tratatelor.."
Se permite incalcarea tacita a prevederilor privin codul procedurii civile UE, cred si prin decizii aplicate in instante ce raman la aprecierea lor fara obligarea raspunderii?!
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
ContSters209229, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare co si al 13-lea salariu mmotoroiu mmotoroiu Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am un coleg care este in concediu medical din luna martie 2010 si am inteles ca va sta ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna mariams70 mariams70 Buna dimineata, vreau sa intreb daca pe parcursul anului am avut doua luni de concediu medical e corect ca patronul sa-mi reduca numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical zina_curcubeu zina_curcubeu Va rog sa imi spuneti daca, concediul medical afecteaza (diminueaza) perioada concediului de odihna. In cazul meu, pentru 10 zile de concediu medical, ... (vezi toată discuția)