Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun.
Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in posesie pentru sola sa de teren.
Unul din frati doreste sa vanda suprafata sa de teren . Cumparatorul gasit si-a asumat plata actelor notariale si cadastrale.
Care ar fi pasii de urmat in realizarea acestei tranzactii de vanzare cumparare?
Din informatiile pe care le detin pana acum stiu ca este necesar certificatul fiscal pentru intreaga suprafata, titlul de proprietate comun in original, prezenta celor trei frati la notariat si a cumparatorului cu banii. Certificatul fiscal se poate elibera cu datorii si sa se compenseze la notariat intre cumparator si vanzator ? S-ar putea incheia in principiu tranzactia de vanzare cumparare la notariat in aceeasi zi? Cu ce act de proprietate vor ramane ceilalti doi frati dupa realizarea vanzarii de catre doar unul din ei?
Oricine poate dispune de cota sa in diviza cum doreste (inclusiv s-o instraineze), fara a cere acordul celorlalti coproprietari. Daca este intabulat terenul in formula actuala, cu cei 3 proprietari si se vinde cota indiviza nu este necesara o alta documentatie cadastrala pentru instrainare. Da, vanzatorul va plati impozit pe venitul din transferul proprietatii imobiliare (procent din pretul vanzarii).
1.Certificatul fiscal necesar in cazul tranzactiei de vanzare-cumparare a unei cote indivize de teren arabil pentru care exista doar titlu de proprietate comun se prezinta doar in forma certificatului fiscal corespunzator intregii suprafete, respectiv a titlului de proprietate comun? Se poate elibera certificat fiscal corespunzator doar cotei indivize?
2. In conditiile in care cumparatorul accepta si isi asuma datoriile fiscale atestate prin certificatul fiscal nu exista nici o procedura de incheiere a tranzactiei de vanzare cumparare, respectiv o formula de inserare a acestei recunoasteri de catre cumparator, urmand sa le plateasca el ulterior ?
Vanzare teren
gigelas
Buna ziua,
Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)