Buna ziua. Acest lucru in Spania se rezolv prin executarea sentinta de divort. Dar daca vrei sa te casatoresti la Romania, poti sa alegi noul nume al sotului direct. Daca vrei sa ta casatoresti cu cetatean spaniol la Spania, atunci trebuie sa faci o executarea a sentintei in sensul ca de acord cu legislatia ta nationala (romana) ai drept sa isi schimb numele (apellido in Spania) si ca acest drept este suficient s-o renuntati prin o decizia in executie (aprobat prin auto judecatoresc). Asa ca trebuie sa vorbesti cu avocatul spaniol care ti-a aparat acolo, cu sotul, si sa faci o cerere impreunata, sau un acord si o cererea ta, si pentru a intemeia acesta cerere, cer la MInisterul Iustitie din Romania un raport juridic despre dreptul intern romanesti conform Convenţia europeană în domeniul informaţiei asupra dreptului străin, încheiată la Londra, la 7 iunie 1968, la care România a aderat în 1991, pentru a proba dreptul intern roman la schimbarea numelui dovandit dupa casatoria, luand cel al sotului, la renuntarea dupa divort de comun acord cu fostul sotului. Judecator va da acest drept, `prin auto judecatoresc, odata primeste raportul mentionat. Acest auto se comunica (prin Ministerul Justitiei din Romania), la registrul civil de nastere unde ai nascut, printr-o executare dupa aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1393/2007 privind comunicarea actelor judiciare şi extrajudiciare în materie civilă şi comercială în statele membre.
buna. deci vreau sa ma casatoresc in romania cu un roman,desigur doresc sa ma schimb pe numele lui, dar imi este putin frica ca nu cumva sa ajungem in romania( defapt acum santem in spania) si sa imi zica ca de ce port numele fostului sot daca nu este mentionat in divort, doar atat vreau sa stiu... daca voi avea probleme cand va trebui sa ma casatoresc pt faptul ca nu am revenit la numele avut de fata.daca nu ar fi vreo `problema atunci nu are rost sa ma mai necajesc.merg linistita in romania, ma casatoresc ,ma trec pe numele barbatului cu care ma casatoresc si gata....?
Atunci, linistita. legiile aplicabile sunt cele romane. Si aici nimeni poate sa te intreb acest lucru. Daca nu este mentionat nimeni iti spun de ce. E clar ca ai fost casatorita si cu un cetatean roman pentru daca erai cu un cetatean spaniol acolo casatorita, nu era permis sa te schimb numele. Atunci nimeni sa te intreb de ce. E clar ca asta este ceva obisnuit in Romania. Acolo e cu tot alt sistem.
va rog sa imi mai dati niste detalii.......(am scris si eu ceea ce am crezut ca vroiati sa stiti)
va multumesc mult........ dar totusi sant putin speriata pt ca multa lume imi spune ca nu am consimtamantul fostului sot pentru a purta numele lui, si poate o sa mi-l ceara la primarie cand o sa merg ca sa imi bag actele pentru a doua casatorie........sau poate nici no sa ma intrebe(dar cum in certificatul de nastere am alt nume si in buletin altul) poate o sa imi zica ca de ce nu mi la-m schimbat.....nu stiu dar sper sa nu imi mai trebuiasca atatea