avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare

Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut intre mine ca si persoana fizica si firma reprezentata prin administrator - asociat unic. Cu toate ca au trecut luni de la scadenta, nu mi s-au restituit decat o parte din bani. In momentul de fata numai sunt angajat al acestei firme, dar inca am sume consistente de recuperat. Va rog furnizati-mi o solutie rapida de recuperare a acestor sume, deoarece la intrebarea "cand imi voi primi banii?", primesc raspunsul "cand vor fi". Ce modalitate legala de constrangere am? Personal am facut demersuri scrise pentru o conciliere, dar nu am primit nici un raspuns.

Pot sa investesc contractele cu titlu executoriu si sa cer executarea lor silita (direct prin executor, fara instanta) in conditiile in care acestea au urmatoarea clauza " In cazul in care termenul de restituire nu este respectat, debitoul este pus de drept in intarziere, fara vreo alta formalitate sau curgerea vreunui termn, prezentul contract constituind titlu executoriu".

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ella Katona , Executor judecatoresc 16:59, 23 Iulie 2008
Constituind titluri executorii puteti apela la un executor care sa recupereze creantele prin poprire sau executare silita.
In baza acestei prevederi :
In cazul in care termenul de restituire nu este respectat, debitoul este pus de drept in intarziere, fara vreo alta formalitate sau curgerea vreunui termn, prezentul contract constituind titlu executoriu",
se poate pune in executare.
vedeti si :
Legea 188/2000, a executorilor judecatoresti
Art. 3
(1) La cererea executorului judecatoresc cei care datoreaza sume de bani debitorului urmarit ori detin alte bunuri ale acestuia, supuse urmaririi potrivit legii, au obligatia sa dea informatiile necesare pentru efectuarea executarii silite.
Art. 7
Executorul judecatoresc are urmatoarele atributii:
a) punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
Art. 9
(1) In cazul prevazut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia judecatoriei in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.
Contractele de imprumut sunt titluri executorii doar daca sunt autentificate la notariat. Conform legislatiei actuale nu trebuie investite cu formula executorie inscrisuile carora legea le recunoaste caracterul de titlul executoriu. Legea trebuie sa prevada ca sunt titluri executorii, nu partile. Contracul de imprumut incheiat intre parti, daca nu e autentificat la notar, nu este titlu executoriu doar pt ca ati inserat aceasta clauza contractuala. Prin urmare, va trebui sa formulati actiune in pretentii. Pentru a verifica aceasta informatie, adresati-va unui executor judecatoresc cu acel contract de imprumut si o sa va spuna daca poate fi executat sau nu.
E un contract sub semnatura privata, din cate inteleg. Aceastuia legea nu ii recunoaste caracterul de titlu executoriu si nu poate fi pus in executare.
Ai nevoie de o hotarare judecatoreasca. cea mai simpla metoda este somatia de plata(si ieftina, raportat la taxa de timbru).
Intr-adevar, contractul sub semnatura privata in baza caruia ati acordat un imprumut firmei la care ati lucrat, nu are valoare de titlu executoriu prin simplul fapt al inserarii unei clauze in acest sens. Caracterul de titlu executoriu al unui inscris trebuie sa fie prevazut de lege, cum ar fi inscrisul autentic care constata o creanta certa lichida si exigibila, contract de imprumut bancar sau contract de imprumut incheiat de o institutie financiara nebancara.
Drept urmare, procedura cea mai simpla si rapida de a obtine un tiltu executoriu ar fi procedura somatiei de plata. In baza ordonantei de plata, investita cu formula excutorie, va puteti adresa executorului judecatoresc in vederea executarii silite a debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante de plata din partea companiei la plecarea din firma andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu in baza unui contract autentic - incheiat la notarul public -judecatoria a admis incuviintarea executarii silite a debitorului, fara ca respectivul contract sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut nerambursat. mijloace de recuperare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)