avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil nascut in afara casatoriei

Care ar putea fi motivele intemeiate pentru schimbarea numelui de familie al unui copil de 4 ani, nascut in afara casatoriei?
Tatal biologic, care inca nu e trecut in certificat a aparut dupa 4 ani pentru stabilirea paternitatii (este tata si acest lucru l-am recunoscut in cadrul procesului), pentru stabilire program vizita, dar doreste ca minorul sa nu mai poarte numele de familie al mamei , ci numele sau!
Nu am fost casatoriti, tatal isi vede copilul doar in timpul programului de vizita temporar stabilit pe calea unei ordonante presidentiale, nu are alte legaturi cu el, nu se ocupa de crestere, educare, etc.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 19:44, 20 Iunie 2011
Cu hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit paternitatea poate merge la oficiul starii civile pentru a-i schimba numele, insa eu va indrum ca copilul sa ramana tot pe numele dv, mai ales ca nu mai exista nici-o legatura intre dv si tatal copilului. In timp, copilul va suferi, in diverse imprejurari, datorita faptului ca pe dv va cheama intr-un fel, iar pe el in alt fel, si oricum trebuie sa umblati mereu cu acte la dv sa dovediti de ce pe dv va cheama intr-un fel, iar pe copilul pe care dv ul intretineti in alt fel.
Multumesc pentru raspuns.
Problema este ca "tatal biologic" are pretentia ca minorul sa-i poarte numele de familie de acum, lucru cu care, evident, ca nu sunt absolut deloc de acord, astfel ca va fi unul din motivele pentru care vom ajunge la apel. Sper ca judecatorul sa judece corect situatia.
Tocmai ca stiu ce probleme se creeaza daca vom purta nume diferite, dar mai ales stiu ca prin acest mod "tatal biologic' incearca sa ne 'controleze" viata.
Nu conteaza atat ce doriti dv. sau tatal, important e sa fie ok pentru copil. Daca nu ati argumentat corespunzator la fond, va trebuie argumente foarte convingatoare in apel ca sa schimbati hotararea unei instante tinand cont de faptul ca regula este sa se incuviinteze purtarea numelui tatalui.
Trebuia sa marsati pe interesul copilului acum, in fond.
Daca se incuviinteaza numele si copilul nu-l vrea, atacati hotararea si gasiti un avocat care sa va argumenteze ca lumea, tinand cont de intreaga situatie de fapt dintre voi 3.
Consider ca nu exista un motiv intemeiat pentru schimbarea numelui de familie al copilului meu. Am solicit pastrarea numelui de familie, pentru a nu exista o diferenţă de nume de familie între mine şi copil, respectiv pentru a nu-l expune pe acesta unor situaţii delicate in mediul scolar si nu numai. El este cunoscut in colectivitate cu numele de familie actual iar schimbarea acestuia ar putea produce efecte nedorite, consider eu.
Este un copil conceput intr-o relatie de scurta durata, nedorit de catre "tatal biologic". Nu am fost casatoriti, nu am locuit impreuna niciodata, copilul abia acum se obisnuieste cu aceasta persoana, care nu se ocupa in nici un fel de el, nu plateste inca nici o pensie alimentara, nu contribuie cu nimic, totul rezumandu-se struct la orele de vizita.
Sa pun altfel intrebarea: care ar fi atunci motivele temeinice pentru ca acest copil sa nu mai poarte numele meu (mama care l-a crescut singura si cu care acesta locuieste) si sa-l poarte pe al "tatalui biologic", o persoana aparuta dupa 3 ani si care maine poate iar "dispare"?
Multumesc
In multe divorturi, femeile solicita sa-si pastreze numele dobandit dupa casatorie, tocmai pentru a purta acelasi nume cu al copiilor rezultati din mariaj, pentru protejarea acestora.
La fel si eu doresc sa-mi protejez copilul care stie clar cum il cheama, asa se prezinta la gradinita si oricui il intreaba.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)
Numelui tatalui pe certificatul de nastere, mama se opune versus versus Buna ziua, sunt tatal biologic al unui copil de 1 an si 8 luni, nascut in afara casatoriei, si m-ar interesa sa aflu daca e posibil sa trec copilul si pe ... (vezi toată discuția)
Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)