avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil nascut in afara casatoriei

Care ar putea fi motivele intemeiate pentru schimbarea numelui de familie al unui copil de 4 ani, nascut in afara casatoriei?
Tatal biologic, care inca nu e trecut in certificat a aparut dupa 4 ani pentru stabilirea paternitatii (este tata si acest lucru l-am recunoscut in cadrul procesului), pentru stabilire program vizita, dar doreste ca minorul sa nu mai poarte numele de familie al mamei , ci numele sau!
Nu am fost casatoriti, tatal isi vede copilul doar in timpul programului de vizita temporar stabilit pe calea unei ordonante presidentiale, nu are alte legaturi cu el, nu se ocupa de crestere, educare, etc.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 19:44, 20 Iunie 2011
Daca sunteti de acord, de ce nu ati fost cu el direct la stare civila, sa evitati instanta?
Oricum, recunoasterea paternitatii nu se cere in instanta, ci se face la stare civila, la notar etc.
Reveniti sa ne spuneti motivarea hotararii, sunt foarte curioasa daca nu e lipsa de interes dupa cum ati prezentat dv. aici ultima varianta.
Succes!
adi_2010 a scris:

.... dar mai ales stiu ca prin acest mod "tatal biologic' incearca sa ne 'controleze" viata....


Doamna,

Am citut atent toate mesajele si am impresia ca amestecam merele cu perele intr-o placinta carre n-are faina. Pe de o parte spuneti ca nu doriti ca tatal biologic sa ''controloze'' viata dvs. si a copillui si pe de alta parte il primiti in viata copilului prin program de vizita stabilit de dvs. etc. In acelasi timp, acest barbat n-are nici un drept legal la vizita sau la relatii cu minorul din cauza ca el nu e tatal copilului in acte. Inteleg ca instanta a respins ca nefondata cererea de stabilire a paternitatii. Din momentul in care decizia devine defintiva si irevocabila acest barbat are (asupra minorului) aceleasi drepturi ca si mine. Sa ne intelegem: numele lui nu exista in certificatul de nastere = nu e el tatal copilului. Punct. Concluzie: copilul dvs. n-are tata. Vreti sa aiba tata? OK. Mergeti cu acest barbat la starea civila si acolo, printr-o simpla declaratie, el devine tatal copilului. Si din acel moment el poate avea pretentii: schmbare de nume de familie, vacante cu copilul, trebuie acordul lui ca sa puteti calatori cu minorul in strainatate (asta doar in cazul in care n-ajungeti iar in instanta pentru o solicitare de incredintare a minorului care va da autonomie in deplasari in afara Romaniei), etc. In concluzie, clarificati-va interesele si actionati in consecinta.
Nu am mers nicaieri pentru ca acest barbat nu a dorit sa stie de copil, ba chiar a afirmat ca nu e al lui. Din acest motiv, copilul meu are in certificat, in dreptul "tatal", o liniuta.
Nici macar nu am stiut de recunoasterea pe care a facut-o la evidenta populatiei. Nu stiu cum arata aceasta recunoastere, nu a depus nici o copie dupa aceasta. Ci doar un numar de inregistrare si o referire la numarul certificatului de nastere al copilului. Nu m-a intrebat nimic, nu mi-a cerut sa-l insotesc, etc. Despre acest lucru am aflat din motivele actionarii mele in judecata

Domnule "DanDaniel", eu nu amestec nimic. Am expus niste situatii. Eu sunt economist, deci nu am experienta nici a unui judecator, nici a unui avocat. Eu nu am actionat pe nimeni in judecata, m-am trezit chemata in judecata acum un an. Nu am fost "informata"inainte. Si la motivele expuse de reclamant, am venit cu probe, martori, etc. Nu pot spune ca m-am "aparat" ci am expus situatia asa cum s-a intamplat. Iar judecatorul a stabilit ce v-am spus. Atat.

Pe mine ma interesa strict problema schimbarii numelui de familie, nu o dezbatere a intregului proces.
Domnule DanDaniel, nu spune doamna de un proces de stabilire de paternitate, ci de recunoastere de paternitate. Diferenta este, juridic, esentiala.

Oricum, intr-o lume in care suntem plini de frustrari pe care tindem tot mai mult sa le descarcam asupra copiilor nostri, este de apreciat si incurajat o femeie care il lasa pe tatal copilului ei sa aiba legaturi cu acesta, in lipsa zecilor de hartii care ar autoriza, legal, acest fapt.
Ca e tata in acte sau pe langa acte, nu conteaza, conteaza ca acel copil sa il stie pe tatal lui, sa il cunoasca, sa i se dea sansa de a petrece timp cu el. Este cel mai bun lucru pe care mama il poate face pentru copilul ei si, sincer, e de laudat. Pentru ca pe langa toate pronuntarile din justitie, importanta e starea copilului.
De un an de zile copilul meu pleaca cu tatal lui biologic fara sa-mi fac vreo grija ca pe certificatul de nastere exista o liniuta in dreptul "tatal".
Copilul meu a fost invatat inca inainte de a se naste ca are un tata, stia cum il cheama inainte de a-l fi vazut macar. Ca atunci cand greul a trecut, cand copilul a crescut, a aparut in viata noastra prin chemarea mea in judecata pentru "drepturile" care i se cuvin asupra acestui copil, asta-i altceva. Ca a fost foarte susprins cand i-am cerut si o pensie alimentara decenta, asta e. Este o "lupta" a parintilor, copilul meu insa este invatat sa-si respecte tatal, ba chiar eu am insistat sa plece cu acesta atunci cand nu a dorit (aici am fost "apostrofata" de Protectia Copilului ca nu e bine sa fortez copilul, dar am invatat din propriile mele greseli).
Copilul meu nu este implicat in discutiile noastre.
Ca eu am recunoscut de la inceput, in cadrul procesului de fond, si mai inainte in cadrul ordonantei presidentiale, ca el este tatal biologic, iar ca acum instanta i-a respins cererile, nu este vina mea. Poate a fost o greseala in actiune a acestuia.Poate trebuia sa deschida o actiune separata. Nu este problema mea. Nu stiu cum va proceda in continuare, pentru ca stiu ca doreste schimbarea numelui de familie neaparat.
Si inca ceva curios....desi eu am propus ca program de vizita sambata si duminica, la domiciliul tatalui, de la 10 la 20, instanta a hotarat doar sambata, la domiciliul copilului. Probabil toate probele mele au cantarit in luarea acestei hotarari.
Ma astept la apel, insa ori de cate ori copilul meu va dori sa-si vada tatal, si acesta va dori si el, nu ma voi opune. Tot ce-mi doresc, este fericirea copilului pe care l-am dorit din tot sufletul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)
Numelui tatalui pe certificatul de nastere, mama se opune versus versus Buna ziua, sunt tatal biologic al unui copil de 1 an si 8 luni, nascut in afara casatoriei, si m-ar interesa sa aflu daca e posibil sa trec copilul si pe ... (vezi toată discuția)
Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)