avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM constructii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM constructii

Buna ziua!
Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM la nivel de ramura in constructii?
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 15:50, 18 Mai 2011
Da, este obigatoriu sa se tina cont de ccm la nivel de ramura de activitate.
In acest sens, art.132 alin.3 din Legea nr.62/2011 prevede ca , contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Obligativitatea respectarii CCM la nivel de ramura se mentine si in conditiile in care societatea nu este afiliata la nicio organizatie, nu a participat la negocierile CCM la nivel de ramura, nefiind semnatara?
Multumesc frumos pt raspuns!
Art. 133 din Legea dialogului social, Legea nr. 62/2011 , prevede :
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
c) pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult pentru raspuns!
Sa inteleg deci ca in situatia in care unitatea nu face parte dintr-o organizatie semnatara a CCM-ului la nivel de ramura nu este tinuta sa respecte prevederile acestuia la redactarea CCM-ului la nivel de unitate?
Intr-adevar, asa este cum ati dedus si dvs din interpretarea textului de lege mai sus postat.

Alte discuții în legătură

Ccm ramura transport ,ccm ramura constructii ludeea ludeea Buna ziua , Stiti cumva daca s-au mai incheiat acte aditionale prin care sa se prelungeasca aplicabilitatea CCM ramura de transporturi si CCM ramura ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de sector monik monik buna ziua, am vazut ca s-au stabilit sectoarele pt care se vor incheia CCM. intrebarea e\": toate SC ce au codurile CAEN respective sunt obligate sa participe ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv munca ramura constructii birta birta contractul colectiv de munca la nivel de ramura constructii este valabil? (vezi toată discuția)