avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... termenul pana la care pot fi sesizate organele penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

termenul pana la care pot fi sesizate organele penale

exista vreun termen in penal, asa cum e in civil term general de prescriptie de 3 ani, in care trebuie sa te incadrezi pt sesizarea organelor de cercetare penala?

stiu ca era o astfel de reglementare pt cazurile in care sesizarea organelor penale se face la plangere prealabila. ..
ce stiti despre acest lucru?
Cel mai recent răspuns: AdrianMG , utilizator 07:16, 19 Mai 2011
In discutia cu un procuror din Constanta (nu pot spune numele), precum si cativa agenti de politie, mi s-a comunicat termenul de 90 de zile. Am acest raspuns inregistrat in format audio si video.
Din nefericire se vede ca unele organe abilitate de ancheta nu cunosc inca legea... A cui este culpa? A sistemului nostru pentru ca se schimba asa de des si nu se mai stie nimic, fiind practic un sistem juridic in devalmasie, mi-ar place sa spun...

"Inceputul termenului pentru depunerea plangerii prealabile in cazul infractiunilor continuate sau continue... Fiind un act de sesizare, devine deosebit de importantă stabilirea momentului din care începe să curgă termenul de 2 luni în vederea depunerii plângerii prealabile, pentru a se asigura atât persoanei vătămate, cât şi făptuitorului, posibilitatea să-şi exercite drepturile specifice poziţiei lor procesuale.

În acest sens, în planul dreptului penal, lipsa plângerii prealabile este considerată o cauză care înlătură răspunderea penală (art. 131 C. pen.), iar în planul dreptului procesual penal, lipsa plângerii prealabile este reglementată ca o cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale (art. 10 lit. f C. pr. pen.).

Rezultă, din analiza dispoziţiilor legale menţionate, că plângerea prealabilă are o natură juridică mixtă – substanţială şi procedurală –, iar termenul de 2 luni are o esenţă substanţială şi o reglementare de natură procedurală.

Ca urmare, în cazul în care persoana vătămată nu cunoaşte identitatea făptuitorului în momentul săvârşirii faptei, pentru a nu se ajunge la decăderea acesteia din dreptul de a face plângere, legiuitorul a prevăzut un termen care curge din mometul aflării identităţii acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen introducere plangere lilicrin lilicrin Buna ziua, as vrea sa stiu care este termenul legal in care se poate introduce o plangere pentru frauda, ce se intampla daca am depasit termenul si care sunt ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre plangere si plangere prealabila puncuskaa puncuskaa pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila? (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date ... (vezi toată discuția)