Buna ziua,
In timpul unui control ITM, salariatii sunt obligati sa raspunda intrebarilor adresate de catre inspectori? In cazul nostru, angajatilor li s-a cerut sa completeze un formular cu anumite intrebari. Ei pot refuza sa faca acest lucru? pot invoca existenta contractului de munca si atat? Mentionez ca nu sunt incalcari ale legii din partea noastra. multumesc.
Iar in Codul Civil este reglementata raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie - art.998 -999 , precum si raspunderea comitentului pentru fapta prepusului - art.1000 alin.3 C.civ.
la dispozitiilor art. 65 si art. 269 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, exceptie ridicata in cadrul judecarii unui litigiu de munca. sustine ca dispozitiile art. 65 din Codul muncii incalca dreptul fundamental la munca, garantat de constitutie si de pactele si tratatele internationale la care Romania este parte, deoarece salariatul poate fi indepartat din exercitiul dreptului la munca si datorita unor actiuni culpabile ale angajatorului. In ceea ce priveste dispozitiile art. 269 din acelasi act normativ, autorul exceptiei sustine ca acestea sunt neconstitutionale, intrucat nu se prevede obligatia angajatorului de a repara si daunele morale cauzate angajatului prin nerespectarea dreptului la demnitate in munca.
aplicarea prevederilor art. 269 alin. (1) din Codul muncii in corelare cu dispozitiile art. 998 si 999 din Codul civil ca temei juridic al repararii prejudiciului moral in cadrul raporturilor juridice de munca, se mai pot aplica ? Multumesc
Obligarea angajatorului la plata daunelor morale a fost reglementata expres prin Legea nr. 237/2007 privind modificarea alin. (1) al art. 269 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.