avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... agentie imobiliare mi-a tras teapa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

agentie imobiliare mi-a tras teapa

buna ziua.....iata problema mea. in luna noiembrie 2010 am vrut sa achizitionez un apartament cu credit bancar. Cei de la banca mi-au zis ca in prealabil trebuie sa am vizat un apartament. Am solicitat ajutorul unei agentii imobiliare. le-am explicat ca inca nu mi s-a aprobat imprumutul dar agentii mi-au spus ca au mai avut asa cazuri. Am vizitat impreuna un apartament care imi convenea ca si valoare.zona etc.banca mi-a cerut precontractul viitorului apart. cand sa inchei antecontractul vanzatorii s-au razgandit. Agenta imobiliara in urmatoarea secunda mi-a zis ca mai are un alt apartament dar mai scump. eu am zis ca nu ma incadrez cu venitul pt a-mi acorda banca alt imprumut. mi-a promis ca are cunostinte la alta banca si ca nu e asta o problema. am cedat si am mers la apartamentul mai scump. a convins proprietara sa mergem toti la agentie sa incheiem antecontractul. Am dat avansul proprietarei de 2000 euro si procentul de 2 la suta agentiei adica 800 euro pt ca suma totala a apartamentului era de 40 mii euro. in raport cu venitul meu suma era prea mare si bancile au refuzat sa-mi acorde imprumut de 38 mii euro. am fost nevoita sa reziliez contractul. am primit inapoi cei 2000 euro de la proprietari dar comisionul agentia nu mi l-a mai dat. cu toate ca tot aceeiasi agentie a facut tranzactie cu alti viitori cumparatori al aceluiasi apartament. in concluzie au luat de doua ori procentul de doi la suta iar mie nu mi-au mX-(X-(ai restituit nimic.

cititi contractul incheiat cu agentia si vedeti in ce masura puteti sa le solicitati sa va restituie comisionul.
neinformandu-va la banca daca va incadrati pt un imprumut in suma de 38ooo ati riscat f mult, puteati la fel de bine sa pierdeti si avansul.
in contractul pe care l-ati incheiat cu agentia era specificat ca acel comision se datoreaza chiar daca nu se incheie contractul final de vanzare-cumparare? in cazul in care este specificat ca ca acel comision se datoreaza doar in situatia in care se incheie tranzactie in sensul ca se incheie contractul de vanzare-cumparare in forma autentica aveti sanse sa va recuperati comisionul achitat.
aici e greseala ca agentia nu mi-a dat chitanta pe cei 800 de euro.....in schimb proprietarii apartamentului scos la vanzare au vazut ca le-am dat procentul si chiar s-au mirat de ce nu vor sa-mi restituie banii din moment ce au luat alt procent de la ceilalti cumparatori. faptul ca am ratat sa le cer chitanta nu ma ajuta sa-i reclam nici la garda financiara si nici la protectiaconsumatorului.....sper sa am noroc in instanta
faptul ca le-ati dat banii poate fi dovedit prin orice mijloc de probe, deci inclusiv cu martori, in situatia in care cumparartorii apartamentului ar fi dispusi sa va ajute.
Conform dispozitiilor art 1191 cod civil dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata.
Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce contine actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.

Pe scurt: dovada cu martori nu e primita.

Depinde – as zice – si ce scrie in acel contract incheiat cu reprezentantul agentiei... Avand insa in vedere intrebarea dv probabil ca nu reiese ceva clar din acel contract.
Poate ca nu ar fi rau sa mergeti la cabinetul unui avocat si sa platiti consultanta (e mai ieftin decat reprezentarea in instanta) si sa intrebati ce sanse aveti in justitie cu acel contract...

Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Avans antecontract agentie imobiliara anreea1982 anreea1982 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as aprecia sfaturile dvs. In luna octombrie 2014 am semnat un antecontract pt.intermedierea unui apartament cu ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)