avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelămurire avans antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelămurire avans antecontract

Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului.

Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea apartamentului) când semnez antecontractul la notar. Înainte de asta o sa plătesc 1000 euro rezervarea la.agentie. Chestia asta mi se pare puțin dubioasă având în vedere că eu știam că practica standard e o sumă la semnarea antecontractului și restul din avans la semnarea contractului de vânzare-cumparare.

Cu agenta am vorbit și m-a asigurat că o să am clauze in antecontract in care daca nu mi se accepta creditul îmi primesc înapoi avansul și agentia mi se pare legit, sunt de mult pe piața și au mai mulți agenți (inclusiv cunoștințe).

Apartamentul e fain și nu as prea vrea să îl ratez și având în vedere că facem actele la notar și o să citesc bine înainte să semnez orice logica îmi zice că nu e teapa dar totuși nu pot scăpa de feelingul că ceva pute in dorința asta a clientului de a avea tot avansul la antecontract ( e persoana fizica, nu dezvoltator)

Cei care ați cumpărat apartamente prin agenții, ați mai întâlnit situații că a mea? Daca da, ce mă sfătuiți să fac?
Cel mai recent răspuns: maraV , utilizator 12:07, 20 Mai 2021
eu știam că practica standard e o sumă la semnarea antecontractului și restul din avans la semnarea contractului de vânzare-cumparare.

daca dvs stiati asa, pretul cand il mai platiti, in ce faza ?
De aia incheiati antecontract, ca sa dati avansul si cum cumparati cu credit, ala e de 15% minim, va e impus.
Vb de antecontract semnat la notar.
Oricum cititi bine ce semnati si daca stiti ca nu va pricepeti sa interpretati sau poate e nimeri sa mai fie inserate ceva clauze, ar trebui sa mergeti cu un avocat sa semnati.
cat e comisionul agentiei? dati doar o parte acuma de 1000 sau cum ?
Nu este impusa plata in avans a 15% din pret. Normele bancare prevad ca 15% trebuie achitat de cumparator din surse proprii, insa nu exista obligativitatea achitarii acestei parti din pret in avans, la incheierea antecontractului. Antecontract trebuie sa prevada pretul si faptul ca 15 se vor achita din surse proprii si restul din credit. Astfel, la antecontract puteti (daca vanzatorul este de acord) sa nu achitati nici un avans sau sa achitati orice suma de bani (nu neaparat 15%), urmand ca restul de pana la 15% sa il achitati din surse proprii pana la data incheierii contractului de vanzare iar restul din credit.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Accesati:
[ link extern ] /
Antecontractul se taxeaza avand ca punct de plecare avansul. Cu cat partile isi platesc una alteia un avans mai mare, cu atat si onorariul notarial va fi mai mare. Onorariul platit la antecontract nu va fi scazut din onorariul final al vanzarii, si puteti ajunge sa platiti aproape dublu daca nu sunteti atent.
In plus, daca din diverse motive nu se incheie Contractul de vanzare-cumparare, riscati sa pierdeti toti banii pe care ii dati la incheierea antecontractului.
Va sfatuiesc din propria experienta foarte recenta: incercati sa platiti o suma cat mai mica atunci cand incheiati antecontractul, de exemplu 1000 de euro la cursul BNR.
Nimeni nu va poate obliga sa platiti 15 %.

Nu dati nici un ban agentiei pana cand nu semnati un Contract de Comision pe care trebuie sa-l cititi cu atentie inainte.
Legea Protectiei Consumatorului (Ordonanta nr. 21/1992), Capitolul 3, Art. 9(9), prevede urmatoarele:
Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a)cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b)cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c)cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.
Art. 9(10):
Nu se permite plata in avans a comisionului, partiala sau totala, decat cu acordul scris al consumatorului si cu precizarea situatiilor in care agentia imobiliara este obligata sa inapoieze consumatorului sumele primite in avans (dar nu va sfatuiesc!).

Nu semnati nimic cu agentia daca in contract scrie cu totul altceva, si nu dati bani in avans!
Solicitati sa platiti comisionul doar daca se incheie Contractul de vanzare-cumparare, altfel puteti perde si banii pe care ii platiti la Antecontract, si banii pentru comisionul in avans platit agentiei imobiliare.
Daca vi se pare ceva dubios, apelati la un avocat care sa va insoteasca pe tot acest parcurs.

Legea Protectiei Consumatorului o puteti citi aici:
[ link extern ]

Mai puteti citi cate ceva util si aici:
[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2021
maraV, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans prima casa, cand e obligatoriu sa fie dat ovidiu2012 ovidiu2012 Buna seara, Am o intrebare legat de programul prima casa. Din cate stiu trebuie ca, cumparatorul trebuie sa aiba 5% din pretul de vanzare. Cand trebuie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. dorim sa luam un imobil care are deja o ipoteca, cu ... Irina0705 Irina0705 Buna ziua. Dorim sa luam un imobil care are deja o ipoteca, cu credit imobiliar(NU Prima Casa). Suntem la etapa in care trebuie sa facem un antecontract. La ... (vezi toată discuția)
Am vandut apartament cu credit. vreau să pun întrebări. Chicky12 Chicky12 Buna seara, Îmi pare rău pentru limba mea, nu sunt român. Sper ca vei intelege Multumesc! Îmi vând apartamentul vineri cu credit. Cumpărătorul a luat ... (vezi toată discuția)