avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inadmisibilitate capat crr lege 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inadmisibilitate capat crr lege 18

Avem o plangere pe legea 18.

1. Intimati sunt: Subcomsiia de fond funciar
2. Comisia municipala

Primul capat de cerere:
" solicitam instantei sa anuleze Hotatarea Subcomisiei sector x prin care s-a respins cererea subsemnatului de constituire a drept de propr asupra suprafeteti de....."

In Capatul 2 de crr se solicita anularea si a hotararii comisiei municipale prin care se respinge contestatia noastra si se mentine hotatarea subcomisiei.

Capatul 3 de crr: " Instanta sa oblige
i)subcomisia de emita o propunmere de atribuire in proprietate catre usbsmenat a unui teren si sa o inainteze spre validare catre comisia municipala
ii) comisia sa valideze propunerea subscomisiei"

IN intampinare , subcomsiia solicita respingerea ca inadmisibil a primului capat de crr ptr. urmatoarele considerente:

"Petentul nu are deschisa calea atacarii in instanta a raspunsului primit din partea subcomsiei. Rapunsul subcomisiei a fost contestat la comisie care a si respins contesttaia. Practic, in urma insusirii raspunsului subcomsiei de catre comisia municipala acesta (raspunsul subcomsiei) si-a pierdut caracterul de act administrtiv, nemaiproducand prin sine efecte juridice. Pentru acest motiv invocam in subsidiar si lipsa de intrees a reclamantului in formularea primului capat de cerere. Atfel, o eventuala admitere a celui de-al doilea capat al cererii ar suficienta in perspectiva scopului urmarit de reclamant, anularea hotatrarii comisiei municipale fiindu-ne opozabila" :-/

Cum apreciati ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 15:45, 21 Iulie 2008
Cred ca motivarea din intimpinare nu este justificata cita vreme, prin respingerea contestatiei, comisia a mentinut hotarirea subcomisiei, aceasta din urma hotarire nu isi pierde caracterul de act administrativ, din moment ce s-a respins solicitarea dv. de reconstituire a dreptului de proprietate, numnai ca acest act administrativ este cenzurat de procedura speciala a Legii nr. 18/91, iar sustinerea ca numai hotarirea comisie ar trebui contestata este la fel de nefondata intrucit piriti sunt atit comisia cit si subcomisia iar interesul dv. este de a ataca ambele acte care v-au vatamat.
de subliniat:
-intimpinarea nu este justificata din cauza respingerii contestatiei,
- hotararea subcomisiei nu isi pierde caracterul de act administrativ
- nu trebuie ca numai hotararea comisiei trebuie contestata
Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 116. - (1) Comisiile comunale, orasenesti si municipale, constituie potrivit prevederilor art. 12, vor efectua lucrarile si operatiunile stabilite de lege, din competenta lor, indiferent daca se reconstituie sau se constituie dreptul de proprietate ori se restituie terenuri prin ordinul prefectului, inaintand aceste lucrari, dupa caz, comisiilor judetene sau prefectului, in vederea eliberarii titlurilor de proprietate, respectiv emiterii ordinului prefectului.
(2) Comisiile prevazute la alin. (1) vor efectua operatiunile de punere in posesie, intocmind in acest scop procese-verbale pe care le vor inainta comisiilor judetene.
(3) In cazurile prevazute la art. 17, art. 30 alin. (2) si la art. 37, comisiile judetene, la propunerea comisiilor comunale, orasenesti si municipale, dupa caz, vor emite hotarari pentru titularii indreptatiti, in vederea stabilirii dreptului acestora la actiuni.
(4) Hotararea comisiei judetene se va transmite persoanelor fizice interesate si societatii comerciale in cauza, in termenul prevazut la alin. (1).
(5) Comisiile comunale, orasenesti si municipale isi inceteaza activitatea prin ordinul prefectului, iar comisiile judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, prin hotarare a Guvernului.

Argumente contra exceptiei inadmisibilitatii

Comisia si subcomisia au calitate procesuala pasiva.
(art…. L 18).

Totodata, potrivit leg 18 petentul nemultumit de hor subcom nu o poate ataca direct in instanta, ci trebuie sa o conteste la comisia municipala( l..)

Inclusiv din analiza argumentelor legale prezentate mai sus, decurge, fara echivoc, ca instanta poate si trebuie sa analizeze inclusiv hotararea subcom; binenteles insa numai daca petentul a intreprins procedura (un fel de procedura prealabila) de contestare in fata Comisiei municipale.

Astfel, inclusiv din calitatea procesuala pasiva a subcomisiei decurge si dreptul meu de a cere anularea hot acesteia.


In cazul admiterii actiunii subcom trebuie sa adopte o noua hotatare – in consecinta, se impune ca cea veche sa fie mai intai anulata

Astfel chiar excl or e lp de interes de vreme ce recunosc ca daca eu castig hot le va fi opozabila in ce priveste anul hot com judetene (capat 2 de cerere)


Cum apreciati argumentele ? mai pot fi aduse si alte motive de respingere a exc inadmis ?

merci


Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
dumitru2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen solutionare contestatie legea 18 dumitru2000 dumitru2000 - exista vreun termen de solutionare a contestatiei adresata Comisie Mun Buc de fond funciar impotriva raspunsului Subcomisiei de fond sect 1 ? In legea 18 ... (vezi toată discuția)
Reconstituire MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! In cazul in care Comisia Locala de aplicare a Legii 18/1991 respinge cererea petentului, pentru reconstituirea dreptului de proprietate este nevoie ... (vezi toată discuția)
Fond funciar precizare petit dumitru2000 dumitru2000 1) X veteran de razboi face -in august 2008- cerere la subcomisia fond funciar sector 5 ptr. improprietarire. subcomisia raspunde ca nu are teren 2) X ... (vezi toată discuția)