avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ce pot pati daca nu am de unde plati ratele?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ce pot pati daca nu am de unde plati ratele?

Am doua imprumuturi facute la banci si nu am mai platit de doi ani nicio rata. Nu lucrez, nu am niciun venit, m-am despartit de sot, nu legal. In fapt suntem casatoriti inca, Imprumuturile au fost contractate in timpul casatoriei, dar pe numele meu, banii fiind folositi in comun. Avem un apartament proprietate comuna, dar in care eu nu mai locuiesc. Sotul spune ca datoriile sunt doar ale mele, desi nu m-am folosit doar eu de bani si nu am luat nimic cu mine atunci cind am plecat in alt oras. va rog sa imi spuneti, se impart datoriile la un eventual divort? Sotul poate fi si el urmarit de banci, tinind cont ca imprumuturile au fost facute cu stirea lui in tp casatoriei? Culmea cu unul din imprumuturi am platit un imprumut facut pe numele lui. Stiu... se cheama prostie #-o Va rog lamuriti-ma si pe mine. As sta linistita daca as sti ca iau bancile apartamentul, dar ma tem sa nu ia doar una casa si sa ramin in continuare datoare.
Cel mai recent răspuns: aida2000 , utilizator 09:08, 29 Mai 2011
Exact "..bunurile comune ale sotilor se vor urmari de catre creditori.."disp. din Codul Familiei. Oricum daca nu sunteti divortati, o sa va urmareasca silit apartamentul bancile... Atentie...:((.
Tot potrivit codului familiei creditele contractate sunt comune chiar daca este contractat numai de unul dintre soti, B-)deasemeni si bunurile achizitionate sunt tot bunuri comune chiar daca sunt cumparate numai penumele unuia din sotiB-)
Mersi mult, dar in legatura cu problema care ma mai doare :D
nu poate una dintre banci sa vinda apartamentul pe nimic si eu sa ramin datoare la cealalta? :D
Si datoriile, ca si apartamentul, sunt comune. Ar fi bine sa aveti insa si dovezi ca ati folosit banii impreuna.
Se impart fie la un eventual partaj dupa divort, fie la un partaj din timpul casatoriei (bancile pot cere partajul pentru a-si acoperi datoriile).

In functie de cat sunt de mari datoriile si care este valoarea aparatemntului, se poate intampla fie scenariul care va linisteste (se vinde apart. si se acopera ambele datorii), fie se va executa silit apartamentul, dar nu va acoperi toata datoria (caz in care veti fi urmarita de banci si pentru restul de bani)
aida2000 a scris:

Mersi mult, dar in legatura cu problema care ma mai doare :D
nu poate una dintre banci sa vinda apartamentul pe nimic si eu sa ramin datoare la cealalta? :D

baca ce poate vinde apartamentul este banca la care ati girat prima oara, iar pretul incepere a licitatiei nu poate fi "de nimic", ci doar sub pretul pietei, probabil cu 30% mai putin

sa revin la ceea ce ati relatat mai sus... cum zicea un antevorbitor, bunurile achizitionate si datoriile contractate in timpul casatoriei de catre unul dintre soti sunt la comun (poate sunt si exceptii, nu stiu sa va zic exact)
in cazul in care valoarea bunului girat nu acopera datoria, banca va va actiona in instanta pentru recuperarea diferentei, iar daca mai aveti altceva pe numele dvs, instanta poate dispune executarea silita... in cazul in care nu mai aveti nimic pe numele dvs, dupa un timp datoria se prescrie

oricum, eu va recomand sa consultati un avocat, ca s-ar putea, ca daca ati achitat cu un imprumut o datorie contractata de sotul dvs inaintea casatoriei, sa revina plata sumei respective doar sotului ;)
buna ziua ...am datorii la bancii de peste 1 an sau 2 nu mai lucrez sunt in somaj nu am nici o propietate ce mi se intampla?

Alte discuții în legătură

Datoriile unui sot Alina2011 Alina2011 In cazul in care un sot are imprumuturi facute la banci, inainte si dupa casatorie, si acesta pleaca din tara, nemai achitandu-le, cum se rasfrang acestea ... (vezi toată discuția)
Credite pentru jocuri online andreeadeear andreeadeear Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: sotul este pasionat de jocurile online, de curand am aflat ca joaca pe bani. In acest scop a facut ... (vezi toată discuția)
Partaj credit dupa divort florificiu florificiu Sper sa primesc un raspuns rapid si concret deoarece am mai scris despre acest subiect si nu m-a bagat nimeni in seama.Doresc un mic ajutor prin sfaturi ... (vezi toată discuția)