avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este obligatoriu sa ai insp de protectie a muncii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este obligatoriu sa ai insp de protectie a muncii?

la o firma de 4-5 salariati, exista obligativitatea sa ai un inspector de protectia muncii?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 12:44, 20 Mai 2011
In speta,potrivit legii 319/2006 si h.g.1425/2006 la un asemenea nr.de angajati,administratorul firmei poate sa desfasoare activitatile in domeniu daca a absolvit un curs de formare profesionala in securitate si sanatate in munca de 40 ore.

ART. 16-HG 1425/2006
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii gabi.b gabi.b La o microintreprindere cu 3 salariati si obiect de activitate servicii informatice, ce presupune protectia muncii, ce fise trebuiesc facute si daca pot fi ... (vezi toată discuția)
Ssm firma cu 2 angajati (bar) ana72 ana72 Buna ziua! Am o intrebare, intr-un bar trebuie obligatoriu dosarul cu ssm? Si daca da, este valabil daca fac eu cursul 40 sau 80 de ore? firma nu are decat 2 ... (vezi toată discuția)
Ssm este obligatorie pentru o firma cu un unic angajat? dana_i dana_i Pentru o firma de consultanta care are un singur angajat (altul decat administratorul) este obligatoriu instructajul pentru SSM. Daca da, acest instructaj se ... (vezi toată discuția)