avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare

Buna ziua,

va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta.
de curand am inceput prin avocatul meu o actiune in constatare pentru stabilirea dreptului de proprietate a unei suprafete de teren de 414 mp - gradina.
Povestea:
Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) din partea tatalui nostru.(tatal nostru si sotia bunicului au decedat)
Bunicul (M.S.) nostru are un frate care traieste (M.N.), iar acestia nu au facut succesiunea dupa parintii lor (M.D.)
Astfel, am mers in instanta si am impartit bunurile ramase de pe urma strabunicilor mei (M.D.) (casa si terenuri agricole) printr-o tranzactie.
Eu (M.A.)si fratele meu(M.M.) am luat casa (curti constructii - teren intravilan - 1.000 mp), iar fratele bunicului(M.N.), tot terenul agricol. Dupa aceea, eu am aflat ca gradina din spatele curtii, in suprafata de cca. 414 mp, nu este prinsa in titlul de proprietate, aceasta figurand ca teren in administratia Primariei, deci in proprietatea Primariei. Astfel, vorbind cu avocatul, acesta ne-a spus ca printr-o actiune in instanta putem demonstra si cere modificarea suprafetei de teren inscrisa in Titlul de proprietate emis pe numele strabunicului (M.D.). Prin sentinta civila nr...., instanta a admis cererea noastra, hotarand modificarea suprafetei de teren din 1.000mp, in 1.414 mp.
Mai departe, am fost la Primarie am depus cererea si toate documentele doveditoare si am solicitat modificarea titlului de proprietate pe numele strabunicului (M.D.). Dupa modificarea titlului de proprietatea pe numele initial, a ramas sa constatam ca terenul in supraf. de 414 mp - gradina apartine noua M.A. si M.M. - noi fiind cei care am demarat actiunea de revenidicare a terenului si tot noi detinem curtea cu constructii prin care se face accesul la gradina. insa in instanta ne-am lovit de urmatoarea problema: conform legii... fratele bunicului (M.N.) se pare ca are dreptul in mod egal cu noi la gradina castigata de noi, el fiind succesorul ca si noi al lui (M.D.) cel pe numele caruia este titlul de proprietate emis. La momentul incheierii tranzactiei, in 2008, acesta (M.N.) declara ca renunta la cota ce ii va reveni din terenul de 414 mp - gradina, declaratie in care a semnat si un martor.

va intreb:
1. cum as putea sa fac sa primesc eu si fratele toata gradina?
2. putem sa ne folosim de aceasta declaratie luata inainte de a modifica titlul de proprietate cu noua suprafata mai mare?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:21, 21 Mai 2011
Daca ati castigat gradina prin hotarare juidecatoreasca de ce ati mai mers la primarie pentru modificarea titlului strabunicului < sa il faceti pe acesta proprietar ?Hotararea era titlul dvs. de proprietate si se intabula direct pe numele dvs. nu erta nevoie de modificarea titlului si nu mai e nevoie de un alt partaj .
Din pacate, avocatul a cerut modificarea titlului de proprietate cu noua suprafata ce a reiesit din expertiza. deci, nu avea incotro. si eu am crezut initial acelasi lucru ca va face, insa cand am primit hotararea, a fost modificarea titlului de proprietate vechi pe numele strabunicului.

ce pot face insa, in situatia aceasta?
dati-mi un sfat, va rog. nu mai vreau sa gresesc ca data trecuta
si nu ati depusa declaratia dansului de renuntare in instanta? era declaratie notariala, da?
am depus declaratia la dosarul din instanta. este o declaratie in care am scris eu de mana ca acesta renunta la cota ce-i va reveni din suprafata de 414 mp (la momentul respectiv nu se afla in proprietatea noastra, era in administratia Primariei), pe care a semnat-o atat fratele bunicului cat si o martora, nu este facuta la notariat.
pana la momentul de fata au fost 2 termene de judecata in care avocatul acestuia a prezentat varianta ca avem drepturi egale conform succesiunii.

credeti ca ma va putea ajuta aceasta declaratie in proces? mai ales ca nu este facuta la notariat?
Avand acest inscris de renuntare la dreptul asupra gradinii,chiar daca a fost facut sub semnatura privata, aceasta nu mai intra in imparteala(succesiune).In instanta prezentati actul si solicitati proba cu martor, care sa ateste acel act semnat de fratele , de renuntare la gradina.
..Noua suprafata , suprafata reala este corecta dar imparteala se va face doar la ceeace este in titlul de proprietate al strabunicului, deci fara gradina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare titlu de proprietate angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al norei badiufilaret badiufilaret Buna ziua, Am o mica dilema si eu si va multumesc anticipat de ajutor daca mi-l putetida si de timpul acordat!! De mult stiam de un titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)