Sunt divortat de 3 ani, si am dubii cu privire la paternitatea copilului ce are 4 ani. Stiu ca nu mai pot contesta in instanta paternitatea copilului, insa pot face un test de paternitate? Am acest drept? Pot face testul daca mama refuza sa aduca copilul la clinica Mina Minovici? Nu imi da dreptul sa vizitez copilul decat daca este si ea prezenta, si imi spune ca acesta nu vrea sa stea decat cu ea, ca nu ma recunoaste ca fiind tatal ei. Vreau sa fac acest test, insa nu am cum sa o conving sa aduca copilul pt test.
V-as fi recunoscator daca din punct de vedere legal mi-ati spune ce solutie exista.
Va multumesc!
Contestarea la paternitate, si nu tagada paternitatii, (sunt lucruri distincte) este imprescriptibila. Nu va mai vaitati. Decat sa judecati pe acest forum , e mai bine sa cautati un avocat in localitatea in care locuiti si va sti despre ce este vorba. In cauza aceasta nu e vorba de prescriptie. Stiu sigur ce spun, chiar daca, spuneti dvs., nu sunt avocat. Sansele sunt de partea dvs., cu toata rautatea de care dispuneti. La treaba si ... mult noroc!
Contestatia filiatiei este o actiune care se poate introduce de orice persoana interesata, oricand, prin care se invoca inaplicabilitatea la cazul concret al prezumtiei de paternitate. Contestatia filiatiei din casatorie nu se poate confunda cu tagaduirea paternitatii, unde se incearca sa se aduca probe care sa rastoarne prezumtia de paternitate, exercitandu-se numai in conditiile restrictive prevazute de Codul familiei.
Va multumesc mult, si imi cer inca o data scuze si va rog sa mi le acceptati.Poate sunt rau, poate ca voi plati pt ceea ce incerc sa fac acum, insa relatia cu fetita mea va ramane aceeasi. Am inteles doar ca am sanse sa fac putina lumina in cazul meu, insa nu prea am inteles prin ce mod. Imi puteti spune va rog, in termeni ,pe care sa ii pot intelege ce inseamna ceea ce mi-ati scris? Adica ceea ce scrie pe certificatul de nastere nu mai pot modifica, insa am dreptul sa stiu daca este fetita mea? Am vazut pe internet ca in cererea pt contestarea paternitatii se trece ca fiind efectuat si testul de paternitate. Credeti ca exista vreo posibilitate prin care sa le aduc pe amandoua la INML? Ma bucur ca desi am inceput cu stangul, dvs ati fost cea care mi-a dat putina speranta si datorita careia am inceput sa caut pe internet diverse informatii. Va multumesc, si va rog inca o data sa ma scuzati pt ca stiu ca v-am jignit si nu eram in masura sa fac acele afirmatii.
Recunoasterea poate fi contestata. Recunoasterea si nu prezumtia...
Or, in cazul de fata, s-a aplicat prezumtia ca este copil din casatorie si tatal nu a dat declaratie cum ca e copilul sau, corect?
Eva, nu exista doua actiuni care sa aiba aceeasi finalitate. Recunoasterea este actul sau declaratia prin care un tata declara ca acel copil este al sau, prezumtia se aplica direct, chiar in lipsa tatalui de la Stare civila, in baza legii.
Sunt doua situatii diferite care au cai de intoparcere diferite: una prin contestare, una prin tagada.
Nu se pot face ambele actiuni penbtru aceeasi situatia, ce dumnezeu!
Ati fi putut incerca pe repunerea in termen, dar trebuia studiat exact ce si cum...
In rest, nu vad rostul si logica unui test. Nu vad ca acea relatie nu se va schimba, caci si linistea dv. pare ca atarna de efectuarea acestui test. Si, desi v-am spus ca-l puteti face cumva, nu, dv. vreti numai intr-un singur mod.
Un om care intreaba daca interesul copilului (sau!!) primeaza interesului lui nu vad sa nu fie influientat de rezultatul acestui test.
Da, interesul copilului primeaza, ceea ce nu inseamna ca are mai multe drepturi sau ca ele sunt mai importante ca ale parintilor. Interesul lui e prioritar, nu dreptul lui...
AVLIL, nu am gresit nimic in ceea ce am scris. In acest sens, a se vedea si Marian Nicolae-Prescriptia extinctiva si Dreptul Fam.Eu nu am spus nimic de repunerea in termen(actiunea este imprescriptibila) si nici ca se promoveaza doua actiuni pentru acelasi lucru. Mai mult, tatal a declarat ca este tatal minorului. Mama era insarcinata in 7 luni cand tatal s-a casatorit cu ea.Tatal este indreptatit sa-si conteste propria marturisire. Admiterea actiunii in cotestare inlatura retroactiv paternitatea marturisita impreuna cu efectele filiatiei aparent atribuite. Astfel, copilul revine la situatia juridica anterioara, adica copil din afara casatoriei cu filiatia fata de tata nestabilita.Voi detalia sustinerile mele mai tarziu pe forum. (58 alin.1 C,Fam)
Paternitate
veronika2008
Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)