avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare furnizare gaze naturale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare furnizare gaze naturale

Bună ziua,
De 3 zile, după două notificări din partea furnizorului de gaze, s-a sistat furnizarea gazelor naturale din cauza unor locatari care, din luna noiembrie 2008, cu ajutorul unei firme agreată şi autorizată legal,au instalat în apartamente contoare de gaze pasante fără a fi efectuată recepţia lucrării şi punerea în funcţiune a instalaţiei de gaze.Tot din această perioadă aceşti locatari au achitat către Asociaţia de propietari consumul înregistrat de aceste contoare, iar noi, ceilalţi locatari care nu deţinem contoare pasante am fost obligaţi să suportăm diferenţa de mc de gaze consumată.Care este modalitatea legală prin care pot să îmi recuperez sumele achitate ilegal în această perioadă şi totodată cum trebuie procedat, din punct de vedere legal cu aceşti locatari,dar şi cu preşedintele,administratorul,cenzorul şi comitetul de bloc care au avut cunoştinţă de această situaţie şi nu au procedat la intrarea în legalitate,ţinând cont şi de faptul că toate cheltuielile prevăzute de întocmirea documentaţiei necesare şi avizarea acestor lucrări au fost achitate din fonfurile asociaţiei fără a avea acordul a 2/3 din propietari,atât referitor la încheierea,dar şi la derularea acestui contract?
Vă mulţumesc mult.
Spuneti ca a existat o documentatie si niste avize care au fost achitate de asociatie. Pe de alta parte spuneti ca unii locatari si-au pus contoare fara ca acestea sa fie receptionate. Apoi spuneti ceva despre instalatia de gaze. Care instalatie, a cui...si de ce nu a fost definitivata lucrarea si receptionata?
Cvorumul de 2/3 trebuie dat numai cand e vorba de o lucrare de mare anvergura, cum ar fi reabilitarea blocului sau mansardarea.
Pentru contorizarea consumului de gaze nu trebuie nici macar consultata AG.
Comitetul executiv decide daca se ia sau nu in considerare consumul contorizat...si in aceasta idee se anunta toti proprietarii ca se ia in considerare contorizarea gazelor, iar acestia isi pot monta contoare si apoi pot beneficia de o plata pe masura consumului.

Dv. despre ce cheltuieli vorbiti in pasajul de mai jos?
Care este modalitatea legală prin care pot să îmi recuperez sumele achitate ilegal în această perioadă şi totodată cum trebuie procedat, din punct de vedere legal cu aceşti locatari,dar şi cu preşedintele,administratorul,cenzorul şi comitetul de bloc care au avut cunoştinţă de această situaţie...... [...]
1-Atentie pentru ca va aflati intr-una din situatiile in care asociatia si proprietarii probeaza ca au respectat legea ,au epuizat procedura legala de executie lucrare-respectiv nu sunt vinovati de incalcarea vreunei norme,iar ulterior autoritatile competente in receptia lucrarii se retin a finaliza obligatiile initial prevazute in documentatie
2-Este o situatie care se poate solutiona nu prin actionarea reprezentantilor asociatiie ci impotriva celor refuza a finaliza procedura de receptie a lucrari,care oricum la data actuala va obliga la costuri suplimentare
Daca sustineti ca exista incheiat contract cu furnzorul de gaze,pentru solutionare trebuiesc atent analizate clauzele si eventual ,desfasurat demersuri la nivelul autoritatii competente in receptia lucrarii
@Nicu I. sistarea gazelor de catre furnizor a fost facuta din alte cauze si nu datorita celor mentionate de dvs.
Un motiv ar fi refuzul unora de a permite verificarea periodica a instalatiilor (aragaz) din ap, tinand cont de tariful perceput.
Este greu de crezut ca din 2008 va lasa furnizorul sa functionati fara receptie si punere in functiune a instalatiilor montate.
In acea perioada contorizarea se zealiza la 100% din apartamente, deci aveti mai degraba o problema organizatorica privind modul de citire si repartizare a diferentelor din consum.
Ar trebui discutat cu pres, cenzor si rezolvat amiabil, daca nu in instanta.
Referitor la faptul că asociaţia "probează" că a respectat legea, vă aduc la cunoştinţă că din anul 2008 şi până în prezent locatarii care au avut montate contoare pasante au plătit consumul de gaze "citit" de ei, deşi cum am mai spus nu aveau efectuată recepţia şi PIF de către firma de gaze autorizată,lucru care a dus la sistarea furnizării de gaze după două notificări, motivul fiind acelaşi:recepţia finală a lucrării şi PIF, precum şi sigilarea contoarelor de gaze.
Deci anumiti proprietari (mai putini, cred), adica cei care si-au montat contoare in casa, au achitat consumul de gaze naturale, dupa lecturarile facute de ei si declarate la asociatie... , diferenta din val. facturii impartindu-se la ceilalti proprietari dupa nr. de persoane. Bun, inafara de faptul ca lucrarea nu a avut un proces-verbal de punere in functiune - deci o functionare de-a dreptul ilegala si relativ periculoasa, parerea mea este ca dvs., proprietarii care ati achitat factura in pausal- dupa nr. curent de persoane, nu ati fost inselati, gandindu-ma doar la faptul ca au trecut 4 ani si nu prea v-ati sesizat de aceasta chestiune.
Iata ca acum, probabil ca odata cu verificarile initiate de furnizor, s-a descoperit anomalia functionarii cu niste instalatii nedefinitivate din punct de vedere al documentelor - pentru ca, dati-mi voie sa cred ca practic instalatiile functionau corect si fara pierderi.
Avand in vedere ca prin zona mea de interes (Moldova, Iasi) aceste contoare sunt montate pe casa scarii, langa usa de intrare in ap. - deci a fost nevoie de o coloana (teava metalica cu diametru de aprox. 50 mm) care strabate toate planseele, de la et. 1 la ultimul nivel pentru alimentarea celor 4 apartamente; la dvs. cum este, sunt montate contoare pasante pe vechea coloana, deci langa punctul de consum, in bucatarie?
Apoi, firma care a efectuat lucrarea, o fi ea autorizata, dar inseamna ca nu a lucrat dupa niste proiecte (sau nu le-a respectat) si nu a avut toate aprobarile necesare - inclusiv ”cota de gaz” - gandidu-ma ca unii dintre acei proprietari si-au montat si centrale de ap., care oricum consuma mai mult decat un aragaz obisnuit, deci nu stiu daca nu ati avut probleme cu debitul de gaz, daca nu a fost nevoie sa se ”umble” la reglajul regulatorului de gaz... iata o multime de aspecte care denota functionarea ilegala si periculoasa a instalatiei dvs. Ca este de vina as. prop. sau a firmei, ce mai conteaza, asteptati masuri pe care furnizorul s-aputea sa le i-a sau nu impotriva acestora - insa acum proprietarii scarii / blocului sunteti pusi in situatia de acum 4 ani, de a lua o hotarare importanta: mergeti in continuare pe instalatia veche, in pausal sau vreti sa definitivati separarea de masura pentru toti proprietarii, eventual cu schimbarea totala a instalatiei de furnizare a gazelor. Intre timp, ca sa puteti hotari mai repede, furnizorul a intrerupt furnizarea gazelor - ceea ce este f.f. corect!

Alte discuții în legătură

Calcul consum de gaze florentinazara florentinazara Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari și doresc să știu dacă este legal ca proprietarii de apartamente care nu au contoar de ... (vezi toată discuția)
Contor gaze mastera mastera Buna seara, As dori sa stiu care este procedura sau cum se poate monta un contor de gaze? Ma refer la acele contoare care se monteaza in apartament nu cele ... (vezi toată discuția)
De ce nu ne putem monta contor de gaze pentru un simplu aragaz? tonyyyy tonyyyy In bucataria apartamentului meu am un aragaz al carui propietar sunt. Aragazul este alimentat cu gaze printr-o conducta care se afla in bucataria mea. Pe ... (vezi toată discuția)