avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare furnizare gaze naturale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare furnizare gaze naturale

Bună ziua,
De 3 zile, după două notificări din partea furnizorului de gaze, s-a sistat furnizarea gazelor naturale din cauza unor locatari care, din luna noiembrie 2008, cu ajutorul unei firme agreată şi autorizată legal,au instalat în apartamente contoare de gaze pasante fără a fi efectuată recepţia lucrării şi punerea în funcţiune a instalaţiei de gaze.Tot din această perioadă aceşti locatari au achitat către Asociaţia de propietari consumul înregistrat de aceste contoare, iar noi, ceilalţi locatari care nu deţinem contoare pasante am fost obligaţi să suportăm diferenţa de mc de gaze consumată.Care este modalitatea legală prin care pot să îmi recuperez sumele achitate ilegal în această perioadă şi totodată cum trebuie procedat, din punct de vedere legal cu aceşti locatari,dar şi cu preşedintele,administratorul,cenzorul şi comitetul de bloc care au avut cunoştinţă de această situaţie şi nu au procedat la intrarea în legalitate,ţinând cont şi de faptul că toate cheltuielile prevăzute de întocmirea documentaţiei necesare şi avizarea acestor lucrări au fost achitate din fonfurile asociaţiei fără a avea acordul a 2/3 din propietari,atât referitor la încheierea,dar şi la derularea acestui contract?
Vă mulţumesc mult.
@Adam Grecu
Pot sa va spun lucruri pe care le cunosc.
Intr-adevar exista contoare de gaz, ele ca dimensiuni sunt mai micute decat cele montate pe holul exterior despre care tocmai ne-ai spus, si care se monteaza in apartament pe coloana de gaze existenta. Acele contoare ar fi acolo numai pentru aragaz.

Daca proprietarii si-au montat si CT pe acea conducta si pe acel contor, aiasta-i o problema grava care ii afecteaza pe toti locatarii de pe coloana pentru ca le taie serios din debitul de gaze, proiectat pentru prepararea hranei si nu pentru incalzit apa sau, si mai rau pentru CT.

Dar in mod real oricine se intreaba de ce s-au trezit oamenii dupa 4 ani ca functionau nelegal unii dintre ei?
contoarele pasante nu mai sint avizate de distribuitorul de gaze (gdf sau eon gaz) de ani buni si, chiar daca acea firma este autorizata legal, instalarea contoarelor pasante nu a fost avizata sau nu indeplineau conditiile de instalare impuse de catre ANRE (autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei).
mai mult decit atit, in 2010 s-a modificat normativul de gaze inasprindu-se regulile de instalare si functionare a consumatorilor de gaze. iar aceste noi reglementari au aparut pentru a se evita situatii ulterioare neplacute (explozii) datorita experientelor anterioare, din pacate nefericite
atita timp cit instalarea contoarelor de gaze pasante nu a fost receptionata de furnizorul de gaze (in prezenta beneficiarului si a reprezentantului firmei autorizate), acea lucrare este ILEGALA. cel mai probabil s-a sistat furnizarea gazelor in urma verificarii periodice (care trebuia facuta odata la 2 ani) si in urma reverificarii instalatiei in urma primei notificari in vederea remedierii ilegalitatilor comise.
in ceea ce priveste repartizarea cheltuielilor facturii de gaze de pe contorul comun, atita timp cit lucrarea cu contoarele pasante nu a fost receptionata (decci este ilegala), aceasta trebuia sa se faca la toate apartamentele facindu-se abstractie de contoarele pasante si situatia asta trebuia sa o puneti in discutie in adunarea generala obligatorie din primul trimestru. din pacate pt dvs, recalcularea o puteti cere ori in adunarea generala ori in instanta, miar cei care au decis sa se ia in considerare contoarele pasante ilegale trebuie sa-si asume raspunderea si vor plati in cazul in care asociatia va pierde procesul in instanta

@elga50
cei care nu si-au montat contoare pasante nu aveau cum sa afle ca-s ilegale decit in aceste conditii, in urma notificarilor furnizorului de gaze dupa ce s-a constatat ilegalitatea. si asta pentru simplul fapt ca nu au avut acces la documentele receptiei lucrarii, aceasta receptie facindu-se prin semnarea procesului verbal de receptie de catre beneficiar si reprezentantii furnizorului si firmei executante. deci nici macar membrii comitetului executiv nu au fost de fata, desi ar fi trebuit sa ceara PV-ul inainte de a se decide calcularea dupa ce indica contoarele pasante
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
ContSters62736, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul consum de gaze florentinazara florentinazara Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari și doresc să știu dacă este legal ca proprietarii de apartamente care nu au contoar de ... (vezi toată discuția)
Contor gaze mastera mastera Buna seara, As dori sa stiu care este procedura sau cum se poate monta un contor de gaze? Ma refer la acele contoare care se monteaza in apartament nu cele ... (vezi toată discuția)
De ce nu ne putem monta contor de gaze pentru un simplu aragaz? tonyyyy tonyyyy In bucataria apartamentului meu am un aragaz al carui propietar sunt. Aragazul este alimentat cu gaze printr-o conducta care se afla in bucataria mea. Pe ... (vezi toată discuția)