avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... OBTINERE CETATENIE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

OBTINERE CETATENIE

Cetatean iordanian, obtinere cetatenie romana.
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 03:05, 28 Mai 2011
Informatii puteti afla de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), care este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, prin care se asigură cadrul instituţional şi tehnic în vederea aplicării prevederilor legale în materie de cetăţenie.

[ link extern ] /

De asemenea aveti si datele de contact care va pot folosi pentru obtinerea unor raspunsuri direct de la sursa:

[ link extern ]

:luck:
Legea 21/1991 republicata:

Art. 8

(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

(2) Termenele prevăzute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse până la jumătate în următoarele situaţii:

a) solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional;

b) solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;

c) solicitantul a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare;

d) solicitantul a investit în România sume care depăşesc 1.000.000 de euro.

(3) Dacă cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie care a solicitat să i se acorde cetăţenia română se află în afara teritoriului statului român o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, anul respectiv nu se ia în calcul la stabilirea perioadei prevăzute la alin. (1) lit. a).
Multumesc frumos, pentru raspuns. Insa pe mine, m-ar interesa daca se poate obtine cetatenia romana, printr-o hotarare judecatoreasca si care este procedura.

Legea 21/1991 republicata:

CAPITOLUL III
Procedura acordarii cetateniei romane

Art. 11. – (1) Aprobarea cererilor de acordare ori de redobandire a cetateniei romane se face prin hotarare a Guvernului care apreciaza, in acest sens, asupra propunerilor ministrului justitiei.
(2) Hotararea Guvernului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Nu se poate obtine cetatenia romana prin hotarare judecatoreasca. Conditiile privind acordarea cetateniei romane sunt cele mentionate in art. 8 al Legii 21/1991 a cetateniei romane, postate anterior.

Actele si taxele necesare sunt disponibile la acest link: [ link extern ]

havera a scris:

Legea 21/1991 republicata:
CAPITOLUL III
Procedura acordarii cetateniei romane
Art. 11. – (1) Aprobarea cererilor de acordare ori de redobandire a cetateniei romane se face prin hotarare a Guvernului care apreciaza, in acest sens, asupra propunerilor ministrului justitiei.
(2) Hotararea Guvernului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Aprobarea cererii nu se mai face prin HG si nu se mai publica in M.Of.

Conform Legii 21/1991 republicata in 2010:
Capitolul III - Procedura acordarii cetateniei romane
Art. 12
Aprobarea cererilor de acordare ori de redobandire a cetateniei romane se face prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, pe baza propunerilor Comisiei pentru cetatenie.
[...]
Art. 19
(1) Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, de la data emiterii ordinului.
[...]
Art. 20
(1) Cetatenia romana se acorda sau se redobandeste la data depunerii juramantului de credinta.
(2) In termen de 3 luni de la data comunicarii ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de acordare sau redobandire a cetateniei romane, persoanele carora li s-a acordat sau care au redobandit cetatenia romana vor depune juramantul de credinta fata de Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobândire cetãțenie româneasca a unui cetãțean american irina1991 irina1991 Bună seara! Care sunt condițiile în care un cetățean american ar putea primi cetățenie română ? Menționez ca el este casatorit cu o ... (vezi toată discuția)
Cum pot redobandi cetatenia romana dupa ce acum 31 de ani am fost obligat sa renunt la ea? cimpeanr cimpeanr Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am un unchi care, in urma cu 31 de ani dupa ce a plecat cu un concert din tara in Germania, s-a decis sa ... (vezi toată discuția)
Obtinerea pasaportului roman sunt Moldoneanca,si sunt casatoria din 01.09.2010cu-n cetatean cu pasaport roman si moldovenesc din .cum as putea obtine si eu pasaport roman mai ... (vezi toată discuția)