avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu in perioada sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu in perioada sarcinii

Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediile medicale in perioada sarcinii. Am inteles ca se pot lua cate 10 zile lunar de concediu medical.Ceea ce vreau eu sa stiu este daca aceste 10 zile, se scad din cele 126 de zile destinate concediului prenatal si postnatal,sau sunt aparte.De asemenea,stiu ca femeile insarcinate au dreptul la 2 zile lunar de liber,pentru consultatiile medicale.Ceea ce nu stiu eu este cum se anunta angajatorul de intentia de a ramane in aceste libere? Se face o cerere de invoire cumva?
P.S. Totusi cu cele 10 zile de concediu medical lunar nu sunt lamurita.Ce baza legala au? Cine da acest concediu,medicul de familie sau medicul specialist?
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
alina84mrc, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 10:27, 26 Mai 2011
Tu vrei sa iti iei concediu medical in timpul sarcinii ceea ce nu are legatura cu concediul prenatal si postnatal. Deci nu se scade.
pentru cele 2 zile pentru consultatii medicale faci o cerere scrisa adresata angajatorului.
OUG 96/2003: Art. 15. Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale în limita a maximum 16 ore pe luna, în conditiile prevazute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigatiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

Art.2 f) f) dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;

Nu puteti cumula orele anticipand ca aveti nevoie pentru investigatii. Pe baza dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor şi examenelor prenatale. In baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist puteti solicita un nr. de ore intro anumita zi/zile dar care intro luna nu pot cumula mai mult de de 16.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru analize sarcina ioana_profesor ioana_profesor buna ziua. va rog sa imi spuneti care este procedura prin care se pot obtine cele 1 sau 2 zile lunare de concediu pentru a efectua investigatii de sarcina. ... (vezi toată discuția)
Cerere de dispensa celina2000 celina2000 Buna ziua! In urma unei cereri de dispensa de 6 ore din cele 16 ore lunare acordate pentru consultații prenatale, conducerea locului meu de munca mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide imosoft imosoft Buna ziua, Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in ... (vezi toată discuția)