avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Precizarea actiunii dupa casare cu trimitere spre ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Precizarea actiunii dupa casare cu trimitere spre rejudecare, pe motiv ca prima instanta nu a intrat in judecarea pe fond a cauzei

Va rog sa-mi spuneti daca aveti practica judiciara cara sa sustina admisibilitatea unei cereri de precizare (modificare) a actiunii principale in urmatorul context:
Instanta de fond a respins cerera de constare a nulitatii absolute a unui act juridic de fuziune, prin admiterea exceptiei lipsei capacitatii de folosinta a ambelor parti (reclaman si parat) acestea fiind cele doua persoane juridice despre care se afirma ca ar fi fuzionat si care si-ar fi incetat existenta ca persoane juridice, prin nasterea unuei noi entitati (persoaana juridica).
Instanta de apel a respins apelul ca nefondat.
Instanta de recurs a admis recursul, a casat sentinta de fond si decizia de apel si au trimis cauza pentru rejudecare la instanta de fond cu indicatii privind unificarea exceptiilor invocate cu fondul cauzei si cu verificarea legalitatii operatiunilor juridice privind fuziunea (existenta unor horarari AGA legale ale celor doua persoane juridice care fuzioneaza, existenta unui act comun de fuziune, inventarierea si predarea patrimoniului, etc.)
Cerere de precizare a actiunii a fost formulata la prima zi de infatisare in fata instantei de fond la rejudecare.
Nu am inteles ce doriti sa intrebati;;; Dece instanta de control judiciar in recurs a casat cele doua hotarari si au trimis spre rejudecare ?? Da este si corect ca instanta de recurs sa recomande, ca exceptiile sa fie unite cu fondul, pentru ca instanta de fond sa se pronunte pe fondul cauzei cu respectarea indicatiilor date de instanta de control judiciar...Ok?
Decizia nr. 566-R din 12 iulie 2002 a Curtii de Apel Brasov Sectia Comerciala.
Speta pe scurt: actiune respinsa prin admiterea exceptiei prescriptiei dreptului la actiune, casare cu trimitere, rejudecare fond, precizare cerere, exceptia tardivitatii , in recurs:
"In speta, ca urmare a fond, casarii cu trimitere a sentintei civile nr....s-a revenit la prima zi de infatisare, deoarece prima instanta s-a pronuntat numai pe exceptie, fara a intra in cercetarea fondului.
In mod eronat a considerat instanta de fond ca cererea mai sus mentionata reprezinta o precizare de actiune, intrucat reclamanta si-a modificat cererea, in sensul completarii actiunii cu noi petite.
Instanta a dispus comunicarea cererii modificate paratei, la primul termen de judecata din ..., anterior primei zi de infatisare si, prin urmare, in cauza a fost respectat principiul contradictorialitatii.
Fata de considerentele aratate, motivul de recurs privind tardivitatea modificarii actiunii fiind nefondat a fos respins."
Decizia in intregime se regaseste prin cautare google, daca nu reusiti va voi comunica decizia.

Ma confrunt si eu cu o situatie similara : sint in rejudecare fond dupa desfiintare in apel, mentinuta in recurs. In speta mea in care sint reclamant, la fond piritul a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat culmea a unei decizii penale de mentinere a rezolutiei n.u.p.. si mai culmea instanta de fond a admis-o.
Decizia din apel a desfiintat intreaga hotarire de fond (toate incheierile).
In rejudecare la primul termen am facut anumite precizari/ modificari, determinate si de elemente noi cunoscute ulterior pronuntarii inst. de fond.
A fost invocata exceptia tardivitatii cit si a a inadmisibilitatii modificarii cererii in rejudecare .
Din speta CABrasov reiese clar ca in rejudecare in situatia in care nu s-a intrat in cercetarea fondului este din nou prima zi de infatisare, se poate modifica cererea...
Am incercat sa ma lamuresc insa care este procedura de rejudecare reglementata de c.pr.civ. si am postat deja mai multe mesaje , la care nu prea am primit raspuns.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
eugen82, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns. Intre timp s-a confirmat ceea ce ati spus. Prima instanta, in rejudecare, a admis precizarea de actiune ca fiind facuta inainte de prima zi de infatisare, intrucat in primul ciclu procesual, instanta de fond a solutioat cauza pe execptie, fara a intra in fondul cauzei.
In rest, NUMAI DE BINE !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare prima zi infatisare eugen82 eugen82 Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: O hotarire de fond a fost respinsa pentru autoritate de lucru judecat (exceptie invocata de pirit) , Instanta de ... (vezi toată discuția)
Rejudecare dupa casare UrsacheSoare UrsacheSoare Buna ziua, Am inceput un proces in 2009. Am depus actiunea in mod corect la Judecatorie. Insa judecatoria a considerat ca nu e competenta material sa judece ... (vezi toată discuția)