avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale

Vă rog dacă mă puteţi lămuri referitor la art. 65(4) din Legea pensiilor nr.263/2010:
"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pt. limită de vărstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă".
Cum să înţeleg această diminuare? Dacă perioada de anticipare este de 60 de luni, merg cu ace4astă dimunuare 60 de luni, sau se calculează după fiecare lună care a trecut, lunile de anticipare rămase?X-(#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:12, 28 Mai 2011
02.02.1956
Limita de varsta la 60 de ani si 4 luni.Anticipat sau anticipat partial la 55 de ani si 4 luni.Conditia de stagiu pentru anticipat,fara penalizare este de 38 de ani si 4 luni.Pentru anticipat partial cu penalizare,conditia de stagiu este de 30 de ani si 4 luni.Asadar,daca in cei 38 de anii si 5 luni nu aveti stagiu asimilat,puteti sa va deschideti dreptul la pensie anticipata,fara penalizare incepand cu 02/06/2011(55 de ani si 4 luni).
Carp Mircea a scris:
Pe durata pensiei anticipate partial nu se mai pot indeplini conditiile de stagiu pentru anticipat fara penalizare.Adica nu se mai poate cotiza.

Potrivit caror prevederi legale? :foottap:

1. Categoria de pensie este “pensie anticipata partiala”. Categoria “pensie anticipata partial” nu exista si nici nu a existat vreodata.
2. Despre suspendarea platii pensiei ati citit? Daca nu, cititi art. 114, alin. (4) din Legea nr. 263/2010.
3. Dar art. 67 din Legea nr. 263/2010 l-ati citit? La implinirea varstei standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii, adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

Cred ca tocmai ati aflat ca un beneficiar de pensie anticipata partiala poate solicita suspendarea platii pensiei si poate realiza stagii de cotizare. Adica “poate cotiza”, ca sa va citez pe dvs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

@Bora Irina

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste o singura data, atunci cand se acorda, si ramane acelasi pana la implinirea varstei standard de pensionare.

Calculul lunar al cuantumului pensiei anticipate partiale in functie de numarul de luni de anticipare ramase pana la implinirea varstei standard de pensionare nu este prevazut in Legea nr. 263/2010, in primul rand.

In al doilea rand, acest calcul lunar ar echivala cu o recalculare a drepturilor de pensie. Insa recalcularea drepturilor de pensie se face in baza art. 107, alin. (3) si (4) din Legea nr. 263/2010, prevederi care nu au legatura cu numarul de luni de anticipare ramase pana la implinirea varstei standard de pensionare.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eva_56 a scris:
Ce se intimpla daca intre timp indeplinesc conditiile de pensie anticipata fara penalizare?

Numai persoanele care beneficiaza de pensie anticipata partiala stabilita potrivit legislatiei anterioare si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 62 din Legea nr. 263/2010 pot cere transformarea pensiei anticipate partiale in pensie anticipata (art. 135 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Imi asum greseala de exprimare dintre pensia anticipata partial si cea anticipata partiala.Intrebarea pe care mi-o pun este daca aceasta,poate induce in eroare pe cineva.Deasemenea imi asum scaparea legata de art.135 din H.G.257/2011.Pentru ambele scapari imi cer sincer scuze.In rest nu-mi permit sa comentez,sau sa mai dezvolt subiectul..Promit in schimb,sa nu mai incurc(induce in eroare) pe nimeni pe acest forum.In sensul de a nu mai posta(de a nu mai da raspunsuri).O sa incerc sa ma dedic dosarelor de pe plan local care imi aduc mult mai multe satisfactii sufletesti.O seara buna tuturor.
Bora Irina a scris:

Vă rog dacă mă puteţi lămuri referitor la art. 65(4) din Legea pensiilor nr.263/2010:
"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pt. limită de vărstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă".
Cum să înţeleg această diminuare? Dacă perioada de anticipare este de 60 de luni, merg cu ace4astă dimunuare 60 de luni, sau se calculează după fiecare lună care a trecut, lunile de anticipare rămase?X-(#-o#-o#-o

Referitor la nelamurirea de mai sus: practic nu s-a dorit ca diminuarea de 0.75% pt fiecare luna de anticipare sa acopere contributia mea pentru luna respectiva, iar in luna urmatoare diminuarea sa fie mai mica ramanand mai putine luni de anticipare? Mi se pare aberant ca timp de 60de luni, sau cate sunt de anmticipare sa mentii aceeasi diminuare. X-(X-(#-o

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Suzette Suzette Sunt femeie si am data nasterii:03.01.1956 Stagiul de cotizare la aceasta data:29 ani si 8 luni,din care: activitate in grupa a II-a in perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - domiciliul in baia mare maruis maruis Buna ziua. Am urmatoarea intrebare legata de Legea Pensiilor: Pentru o persona, de sex feminin, nascuta in 17 decembrie 1955 , care sunt conditiile pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)