Buna ziua !
Asociatia actioneaza in instanta pe locatar , nu pe proprietar pt recuperarea unei restante de 2000 lei acumulata in cca 2ani. Instanta pune in vedere reclamantului ca pana la urmatorul termen sa faca dovada ca paratul are calitate procesuala.
Doresc sa platesc eu datoria proprietarului de buna voie, administratorul zice ca pe langa restanta, trebuie sa platesc comision " recuperatorilor" de 15 % :slap:, nu stiu care sunt astia si daca primesc o dovada a achitarii acestui "comision". Probabil ca asociatia a negociat cu o firma sa se ocupe de actionarea in judecata a datornicilor si asa s-au inteles, sa plateasca un comision pt recuperare. Insa, daca ei au indreptat actiunea gresit si daca pana se lamuresc ei cine e proprietar, datoria se achita, nu vad de ce as mai datora acest comision. Au o baza prin care ar putea sa ma oblige (pe proprietar)?
In schimb, de penalizari administratorul nu a zis nimic, poate sunt incluse in suma de 2000
@gi_jane
Ati intuit bine!
Penalizarile sunt incluse in cei 2000 lei.
Recuperatorii au fost tocmiti de asociatie. Ideea e daca asociatia va poate da un document oficial (copii de pe chitanta, factura) din care sa reiasa ca acest comision este adevarat, este al unei firme etc.
In fond, daca doriti sa rezolvati problema puteti achita acest comision, dar....cu dovada:blush2:....
Evident ca asociatia nu-si mai recupera banii nici la pastele cailor cu proces intentat unei persoane fara calitate procesuala.....:))
Si ati intuit bine si in ideea ca s-ar putea sa ramaneti si cu datoria achitata si cu nu....adeverinta, deoarece nu sunteti proprietarul.
Eu, una, nu v-as da adeverinta, dar nici nu v-as pretinde sa platiti datoria.... v-as ruga sa incercam impreuna sa rezolvam problema legal, cu proprietarul de fata..... si nici n-as apela la recuperatori....pfff! pentru 2000 lei... B-)
ieri am fost la amarata asta de garsoniera-ghetou. nu au apa calda de 17 ani..
am vazut la avizier ca asociatia a incheiat un contract de mandat cu o firma de recuperari creante care pretinde pt recuperare, un comision de 15% pt o creanta mai mica de 5000lei. la un bloc de 2 scari, oamenii au datorii de :stunned:42200
nu zic ca n-as achita comisionul insa nu cred ca li se cuvine, daca nu au recuperat vreun ban si au gresit si actiunea.. o sa vedem.. au acte, platesc.
am imputernicire s-o reprezint in a obtine actele necesare vanzarii
stiti cumva cum imi dau seama daca e confort 2 sau 3, dupa suprafata sau si dupa altele?
multumesc
Dupa actul de proprietate in care se specifica si acest element.
La confort 2 toate incaperile au dimensiuni mai micute, balconasul e micut cat sa-ti permita sa te invarti pe loc in el.
La confort 3 nu exista balcon, iar camerele sunt liliputane, se trece dintr-una-ntra-alta si nu au usi la unele incinte. La baie nu au nici spatiu pentru dush.
Acest comision catre o firma de recuperare a debitelor se poate asimila cu o parte din onorariul achitat avocatului. Si poate, pentru asociatie este ceva mai sigur ca-si recupereaza banii printr-o firma de recuperare decat prin avocat. De ce?
Avocatul formuleaza actiunea in instanta si orice dovazi , documente, sustineri necesare in instanta le solicita de la asociatie.
Recuperatorul incearca sa ia legatura cu restantiereul, expediaza cateva scrisori de somare a restantierului, actioneaza in instanta (cu juristul firmei), verifica si reface calculele (prin expertul contabil al firmei), reprezinta asociatia in instanta de fond, in recurs, in relatia cu executorul... Asa ca o firma de recuperare autorizata, o firma cu profesionisti, poate acoperi o plaja mare de actiuni ce au scopul recuperarii debitelor.
Comisionul de 15% mi se pare normal pentru o asemenea activitate.
Referitor la calitatea procesuala este posibil ca in instanta sa se faca dovada ca actiunea este bine indreptata impotriva celui care a locuit, care a consumat, a locatarului pentru ca in legea 230/2007 si HG 1588/2007 sunt prevazute obligatii pentru proprietar dar si pentru chirias sau alte persoane ce locuesc in imobil.
De exemplu, daca prin contractul de inchiriere s-a stabilit ca cel care locueste trebuie sa plateasaca cheltuielile de intretinere, acesta este obligat si la plata fondului de rulment.
Asadar cadrul legal exista in sensul ca obligatiile catre asociatie pot fi ale celui care locueste si aceasta se poate dovedi cu o serie de inscrisuri, documente din asociatie, contract de folosinta sau inchiriere, cartea de imobil, copii ale cartii de identitate cu adresa celui chemat in instanta, listele de plata, chitante achitate de locatar, cereri formulate de locatar catre asociatie in perioada cat a locuit in imobil, angajament de plata, martori...
Si, daca instanta nu le accepta, recuperatorul poate relua actiunea, dar, de data aceasta indreptata catre proprietar. Cu ce va avantajeaza daca actiunea este indreptata catre proprietar, daca debitele sunt corect stabilite!?
In vederea cumpararii, incercati sa discutati cu presedintele asociatiei si reprezentantul firmei de recuperare, sa verificati debitele, sa negociati debitele, sa achitati sau sa va angajati ca o sa achitati aceste debite, in asa fel sa va puteti prezenta la notar in vederea intocmirii contractului de vanzare-cumparare.
Multumesc pentru sfaturi !
Nu exista contract intre proprietar si locatar (era fiul proprietarei). Locatarul avea domiciliul acolo, iar chitantele de plata erau intr-adevar pe numele lui. Daca firma dovedeste calitatea procesuala a locatarului, nu ma deranjeaza, omul intre timp a decedat si i-ar chema in judecata pe mostenitori, ceea ce nu ar fi rau.
Daca se dovedeste ca nu are calitate , actiunea se respinge, as plati pana sa-l actioneze in judecata pe proprietar si nu as datora (proprietarul) cheltuieli de judecata
Ar fi mai bine sa imi dea adeverinta cu intreaga datorie, chiar adunata cu acel comision, s-o pot prelua integral prin contract, nu stiu insa daca va fi posibil sau daca vor sa-mi dea, cat exista un litigiu pe rol. Saptamana asta merg sa vad cum stau
D-na @elga50, in act nu scrie de cat "confort" e si e vb de o garsoniera.. sunt garsoniere cf 1 care nu au balcon.. asta e liliputana, nu are cada si nicidecum balcon...o fi 3, cu indulgenta :)