vaiana a scris:
as avea si eu nevoie de un ajutor:practic,o prietena a mea,in anul 1999, in luna iulie-august, a inselat mai multe persoane promitindu-le locuri de munca in italia.suma totala a fost de 2700 dolari. a fost condamnata in 2008 la 2 ani de detentie. a fost arestata in 27 ian in italia si urmeaza sa fie adusa. fapta ei intra in prescriere? daca nu intra ce sa fac? este si foarte bolnava [are acte doveditoare]. cine poate sa imi dea un sfat?
In acest caz nu a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Puteti solicita instantei suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In conformitate cu art 81 cod penal:
ART. 81 Condiţiile de aplicare a suspendării condiţionate
Instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumită durată, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afară de cazul când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;
c) se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.
Suspendarea condiţionată a executării pedepsei poate fi acordată şi în caz de concurs de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 2 ani şi sunt întrunite condiţiile prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c).
Alineatul 3 *** Abrogat
Alineatul 4 *** Abrogat
Suspendarea condiţionată a executării pedepsei nu atrage suspendarea executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărârea de condamnare.
Suspendarea condiţionată a executării pedepsei trebuie motivată.