avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum demonstrez un imprumut in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum demonstrez un imprumut in instanta

In vara anului2009 am fost sunata de o colega de birou care m-a rugat cu lacrimi in ochi sa o imprumut cu o suma de bani pe care ea trebuia neaparat sa o plateasca in caz contrar riscand sa i se faca dosar penal. Nu am intrat in amanunte prea multe desi stiam ca respectiva colega avea probleme financiare pe care le cunosteau multi colegi. Am fost impresionata si i-am scos a 2-a zi dimineata toata suma de pe card pe care i-am inmanat-o la birou fara sa ma asigur ca a mai vazut cineva sau sa fac vreun act notarial. M-a asigurat ca in 3 luni de zile o sa-i am inapoi. Am pastrat discretia dupa care am aflat intr-o dimineata la inceputul anului 2010 ca respectiva colega si-a parasit locul de munca si a plecat sa munceasca in strainatate. In momentul in care am auzit am spus cu voce tare ca are sa-mi dea o suma de bani.Am auzit apoi ca are datorii foarte mari atat la banci cat si la persoane fizice. De aceste datorii nu stiau nici sotul nici ceilalti din familie. Nu a mai dat nici un semn de viata pana cand zilele trecute cineva din familia mea a gasit un nr. de telefon de fix al ei si l-a sunat pe sot . I-a povestit toata tarasenia, omul nu stia nimic dar sotia lui a negat la telefon ca ar avea datorii la mine. A urmat apoi o vizita la sot la servici unde am discutat cu rugamintea ca sotia sa ma sune din Italia sa stam de vorba. M-a sunat in timpul programului si m-a facut albie de porci ca-i hartuiesc barbatul si ca imi va face ea plangere la politie pentru hartuire. Ce sa fac? As vrea sa o dau in judecata dar nu stiu daca voi avea vreo sansa daca nu am o dovada scrisa sau un martor care sa fi surprins exact momentul. Ce cale sa urmez sau sa ma impac cu ideea ca am fost excrocata si injurata si nu pot sa fac nimic?
Din pacate ati raspuns singura, pe final.
Exista martori care au auzit conversatia telefonica din seara aceea in care eu i-am promis ca-i duc bani, exista o extragere cu suma aceea, exista martori care stiu ca eu de regula o mai imprumutam cu bani, i s-a desfacut contractul de munca disciplinar etc. etc.? Poate un avocat construi un caz pe toate datele puse cap la cap cu martori si dovada extragerii sumei respective din contul meu si poate o intrare undeva la ea?
Categoric nu. Singura dovada ar fi sa recunoasca, in fata instantei, persoana care a primit banii.
Oricine va poate acuza cu martori mincinosi si un extras de cont ca va imprumutat cu o avere, pe care nu vreti sa o restituiti.
Trebuie sa va fie invatatura de minte aceasta intamplare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
amcteam, utilizator
Asa este. Eu am vrut sa fac o fapta buna si uite ce a iesit. Totusi daca o dau in judecata poate se sperie si recunoaste. De fapt ea a si recunoscut fata de o persoana dar s-a suparat ca i-am spus sotului ei si acum se razbuna. Banii oricum nu stiu daca ii mai vedeam dar macar nu eram insultata.Sa incerc sa o dau oricum in judecata sau cu alte metode de intimidare poate recunoaste de buna voie?
@bogdanmaria
Nu.
Ca sa intelegeti de ce nu, o luam altfel: Daca orice persoana care poate dovedi astfel de chestiuni de circumstanta ar putea pretinde altuia bani am avea o problema sociala majora. Ganditi-va ca persoane ca acea femeie ar putea PRETINDE ca v-au imprumutat ei pe d-voastra. Inspaimantator, nu-i asa?
Pentru a evita aceasta situatie legiuitorul a prevazut ca obligatiile de plata ale unor sume de bani mai mari decat 250 lei pot fi dovedite numai prin inscrisuri.
Ar putea sa fie asimilate inscrisurilor (insa aceasta e doar parerea mea, n.b.!) inregistrarile audio-video daca exista certitudine in privinta imprejurarilor in care s-au facut. Atat.
Cu martori si prezumtii nu se poate constitui un caz. Nici macar nu o puteti reclama pentru inselaciune deoarece prezentarea unor intentii viitoare care nu se materializeaza nu este inselaciune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Imprumut pe chitanta de mana cu 2 martori pentru o perioada de ... biulian biulian Imprumut pe chitanta de mana cu 2 martori pentru 7 ani. Am ajutat un prieten, de fapt ajutor reciproc, el ajutandu-mi parintii in varsta cu anumite servicii, ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii dati cu imprumut? silvia_cristi silvia_cristi am imprumutat pe cineva de multi bani si acum zice ca nu are de unde sa mi dea. chitanta la mana nu am facut ca am avut incredere. toata familia lor stie cati ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si naivitate pavio pavio Buna ziua, In decembrie 2009 o colega de servici de-a sotului, i-a propus acestuia sa faca un imprumut de 5000 lei la CAR pe numele lui, sub motivul ca ea ... (vezi toată discuția)