avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - speta incurcata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - speta incurcata

Buna ziua. Am sa va prezint o speta mai incurcata, in privinta careia sper ca voi reusi, cu ajutorul Dv sa ii dau de capat.
In urma cu multi ani, 6 frati, succesori ai parintilor defuncti merg la un notar pentru dezbaterea mostenirii. Nu stiu daca din rea vointa sau doar prostie (gandindu-se ca astfel ii vor costa actele la notar mai putin), dar 2 dintre frati au profitat de increderea/nestiinta celorlalti 4, i-au invitat la notar sa semneze actele, iar acestia au semnat fara a citi documentul respectiv. (mare prostie, dar uite asa isi pierd unii casele). Dupa cativa ani, au descoperit ca in realitate cei 4 frati semnasera renuntarea la mostenire, in favoarea celorlalti doi care au acceptat-o. Nu stiu cum se practica, dar gasesc ca este si vina notarului in fata caruia s-au incheiat actele, care nu le-a explicat care sunt consecintele juridice a actelor ce le semneaza, mai ales ca unii dintre cei 4 frati sunt aproape analfabeti.
Dat fiind ca totusi toti fratii se inteleg intre ei, au ajuns la concluzia ca fiecare dintre cei 2 mostenitori ii vor ceda/vinde partile din mostenire catre alti 2.
Problema care apare este urmatoarea: mostenirea nu a fost efectiv impartita si granituita intre cei doi, fiecare avand doar un drept de proprietate asupra a jumatate din mostenire. Este posibil ca fiecare dintre cei doi sa cedeze/vanda o cota ideala din mostenire catre 2 frati, fara sa se delimiteze proprietatile si fara sa se faca granitiurea/intabularea?

Ce alte solutii puteti vedea pentru rezolvarea acestei situatii, tinand cont de faptul ca fratii se inteleg si sunt dispusi sa rezolve totul pe cale amiabila?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:41, 29 Mai 2011
Sa inteleg ca dvs sunteti viitoarea mostenitoare a unuia dintre fratii renuntatori ? Cei doi frati care au mostenit prin succesiune bunurile au copii sau mostenitori din celelalte clase de mostenitori ? E important de stiut !
roberta123 a scris:

Ma intereseaza daca legal este posibil ca fiecare dintre fratii mostenitori sa vanda/cedeze cate o cota parte (1/3) din dreptul ideal de proprietate asupra succesiunii parentale, fara a mai fi necesara o delimitare/granitiure si apoi intabulare.

Da, fiecare dintre cei doi frati poate vinde (nu se poate ceda, intrucat vorbim de transmiterea unui drept de proprietate) o cota indiviza catre un alt frate (1/3 de exemplu), urmand ca in final sa devina toti coproprietari in indiviziune asupra imobilelor respective. La un moment dat, toti coproprietarii vor incheia un act de partaj voluntar pentru a stabili dreptul distinct al fiecaruia, insa si la momentul de fata, pentru vanzarea cotelor indivize, sunt necesare cadastrul si intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cota parte zuzzu zuzzu Casa cu terenuri ( intravilan si agricol) si succesiune facuta intre cei 3 mostenitori legali(sotul defucntei si cei 2 copii). In urma succesiunii facute, ... (vezi toată discuția)
Partaj, cumpararea unei parti din proprietate maria dinca maria dinca Se poate face partaj intre doi din patru coproprietari? Adica daca unul din cei patru doreste sa ia sulta de la altul,iar acela sa fie coproprietar cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)