avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocare a drumului de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocare a drumului de acces

Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o latime intre 3 si 5m.
Drumul a fost creat pentru a se putea construi imobilul din care eu stapanesc jumatatea din fata, iar vecinul jumatatea din spate, neavand alta iesire la calea publica. Imobilul a apartinut unei singure persoane inainte ca noi sa devenim proprietari iar drumul de acces nu este specificat in acte.
Intentionez sa extind partea mea de imobil dar asta inseamna sa blochez drumul de acces.
Am propus vecinului sa cream o alta intrare (scari pietonale) ca sa nu mai intre cu autoturismul si care nu m-ar incurca, dar acesta refuza pe motiv ca de 20 de ani intra cu autoturismul pe proprietatea sa si ca are deja construit in 1996 (dar nu finalizat) un garaj.

Pot sa inchid actualul drum de acces si sa interzic accesul vecinului cu autoturismul? Ce motive pot sa invoc?
Pot sa-l oblig sa nu mai intre cu autoturismul, sa accepte accesul pe scari si sa suporte solidar cu mine costurile noii cai de acces?

El pretinde ca accesul cu autoturismul ii este indispensabil si ca nu-si poate ingriji si dezvolta proprietatea in lipsa drumului actual.
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2008
HATI, utilizator
Cel mai recent răspuns: HATI , utilizator 19:15, 17 Iulie 2008
Servitute de trecere, reglementată prin art. 616 şi urm. C.civ. Suportarea cheltuielilor cu amenajarea drumului de trecere şi a pagubelor ce se pricinuiesc fondului aservit
Din economia reglementărilor cuprinse în art. 616 şi urm. C.civ. rezultă că acţiunea confesorie de servitute de trecere se exercită, în ipoteza în care a fost reclamată asupra mai multor fonduri învecinate, împotriva proprietarilor acestor fonduri. Acţiunea de indemnitate, prevăzută de art. 619 C.civ., are ca obiect paguba ce se pricinuieşte fondurilor aservite şi nu folosul pe care drumul de trecere îl aduce proprietarului fondului dominant. În ipoteza executării unor lucrări trebuincioase pentru exerciţiul servituţii, ele se impută proprietarului fondului dominant, dar atunci când servesc şi fondului aservit vor fi suportate, proporţional cu foloasele culese, şi de proprietarul acestui fond.
În aplicarea art. 618, art. 620 şi art. 634 C.civil, servitutea de trecere nu tebuie constituită, prin hotărâre judecătorească, fără acordul proprietarul terenului aservit, în cazul în care nu numai că este prejudiciat proprietarul vecin, ci şi atunci când accesul la drumul public a fost îngreunat prin fapta aceluia care cere stabilirea dreptului de trecere, exceptând cazul în care dreptul s-a stabilit prin posesia reglementată de art. 623 C.civ.
Domnule Presedinte,

Subsemnatul [...], in calitate de reclamant, domiciliat in [...], chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul [...], domiciliat in [...], pentru ca prin hotararea ce veti pronunta, sa-l obligati la

Despagubiri pentru servitutea de trecere

in suma de [...] lei, pentru servitutea de trecere existenta in favoarea fondului sau di loc [...], nr carte funciara [...].

Motivele actiunii:

In fapt, fondul respectiv, proprietatea mea, este supus unei servituti de trecere in favoarea fondului paratului.

Acesta exercita efectiv dreptul sau de trecere pe drumul practicat pe terenul meu dar refuza sa-mi plateasca o despagubire proportionala cu pagubele ce mi le pricinuieste prin faptul ca nu mai pot cultiva acel teren ce-i serveste ca drum de acces.

Apreciez aceasta despagubire la suma de [...], calculata la pretul curent de vanzare pe mp al terenurilor din imprejurimi.

In drept, imi intemeiez cererea pe art 616 C civ.

Inteleg sa ma folosesc in sustinerea cererii mele de : interogatoriul paratului pe situatia de fapt, de cercetarea la fata locului precum si de dovada cu acte.

Depun prezenta actiune, precum si copii certificate de pe actele sus-mentionate, in dublu exemplar, unul pt instanta si unul pt a fi comunicat.

Data...

Semnatura...

Domnului Presedinte al ...







Multumesc mult.
Dar, in momentul dobandirii imobilului, drumul exista.
Si ramane totusi intrebarea: Pot sa blochez acest drum?
Terenul este de "tip faneata" (cred categoria a IIa sau a IIIa), nu arabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea de trecere - cedo nicoleta_85 nicoleta_85 Cunoaste cineva decizii CEDO cu privire la [u]servitutea de trecere[/u]? sau spete in care sa se fi discutat si acest aspect? Multumesc (vezi toată discuția)
Servitute cu plata? cetaraderahat cetaraderahat Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)