avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... banul,ochiul d....
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

banul,ochiul d....

Buna ziua!!Luna trecuta am castigat procesul de vizitare a copilului meu in varsta de 5 ani:Ddupa o lunga perioada in care mi s-a interzis orice legatura cu el.Azi primesc ca urmare a nemultumirii mamei lui,o citatie acasa,de majorarea pensiei alimentare.In urma cu trei ani s-a stabilit in instanta o plata a pensiei de intretinere raportata la venitul minim pe economie de 130 de lei.Vazand ca nu reusesc sa am un loc de munca si un salariu decent am hotarat sa plec in Spania,la munca.In felul acesta reuseam sa ii trimit copilului o suma de 4 ori mai mare,lunar si colete cu tot ce avea nevoie minorul.Fosta mea nevasta vazand cum stau lucrurile si obisnuindu-se cu sume mult mai mari decat cele stabilite,doreste acum si mai multi bani.Devenind rezident si muncind de cateva luni cu acte in regula,au determinat-o sa ataseze la dosar adresele de la locul meu de munca si ale domicililui meu din Spania(spuse in diverse discutii de tatal meu,ei)solicitand 25%din salariul meu actual.Va rog sa ma sfatuiti cu ce trebuie sa fac pentru ca hot.data acum trei ani sa ramana aceeasi!Precizez ca nu castig foarte mult,lucrez ca zidar si banii imi ajung numarati de pe o luna pe alta,atat cat sa mananc si sa-mi platesc chiria.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 22:34, 11 Iunie 2011
Nu pot sa cred ca puneti o asemenea intrebare! Intr-un stat de drept, cine oare ne poate obliga?????
Si nu prea inteleg: v-ati luptat sa castigati dreptul de a va vizita copilul, pentru ca apoi sa spuneti ca nu stiti daca reusiti sa veniti in tara la proces. Copilul nu il vizitati in Romania? Citatia ati primit-o in tara in care lucrati?
Judecatorul va poate pune in vedere sa prezentati o adeverinta – sa zicem – sau un ”fluturas de salariu” prin care sa dovediti ce venituri aveti. Ce veti face? Ca nu puteti minti in instanta ca nu aveti venituri...
* * * Actele pot fi trimise prin posta – cu o confirmare de primire – sau va poate reprezenta cineva in fatza instantei... Puteti trimite actele tatalui dv – inclusiv intampinarea (in care puteti solicita instantei sa judece cauza si in lipsa dv) – si dumnealui le va depune la registratura instantei (actele ajungand astfel in dosar)

Poate fi un proces lung - daca doriti sa taraganati lucrurile - dar care se va finaliza cu majorarea cuantumului – doar daca pana la final nu vor scadea, din nou, veniturile dv si sa ajungeti chiar in situatia de a trebui sa incepeti dv un proces pentru... diminuarea pensiei de intretinere....

Dv afirmati ca trimiteti pt copil de 4 ori mai multi bani decat e stabilit prin hotararea data cu 3 ani in urma, plus colete... Deci, nu ar fi asa o mare problema ca toata chestiunea sa fie ”legalizata” – sigur, poate nu 25 % din venituri (si am scris cum puteti ”bloca” aceasta cerere si sa se stabileasca o suma pe care, platind-o, sa nu ajungeti in situatia de a nu va putea descurca financiar in strainatate)

Nu stiti daca puteti veni la proces... E probabil sa se amane cauza daca nu va prezentati... dar la un moment dat tot se va finaliza. Se va da o hotarare judecatoreasca si daca nu faceti apel va deveni definitiva si un executor judecatoresc va cere poprirea pe salariu si virarea banilor intr-un cont dat – ceea ce angajatorului s-ar putea sa nu-i prea convina.
Sigur, va dura un asemenea proces... ceea ce va ”ajuta” pe dv sa nu platiti (catva timp) aceasta pensie de intretinere...
* * * Puteti fi obligat (prin instanta, la cererea fostei sotii) sa platiti chiar si pentru trei ani in urma (prin aceeasi hotarare judecatoreasca), daca nu ati platit. Sa aveti in vedere o dovada a faptului ca platiti.

N-ar fi mai simplu sa aratati instantei ca sa platiti 25 % din cat castigati v-ar pune pe dv in reale dificultati financiare (daca este asa, bineinteles)?
* * * Scrieti o intampinare in acest sens... si cereti ca prin hotararea ce se va da fosta sotie sa fie obligata a tine o evidenta a cheltuielior facute in interesul copilului. Aveti dreptul sa solicitati instantei ca fosta sotie sa tina evidenta cheltuielilor pe care le face pentru copil – adica, sa adune chitante, facturi etc si sa justifice cheltuirea banilor. E dreptul dv sa va asigurati ca banii sunt folositi in interesul copilului...
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
trope_doi, utilizator
Va multumesc din suflet pentru atentia pe care ati acordat-o mesajului meu si pentru promtitudinea cu care mi-ati scris,,,insa in redactarea intrebarii mele am scris situatia cu care ma confrunt pe scurt si fara detalii.Tocmai de aceea doresc a reformula mesajul,pentru ca d-voastra sa ma sfatuiti si sa ma corectati in cazul in care gresesc(intocmai pentru ca,citiind ceea ce m-ati sfatuit sa fac,in continuare mi se pare incorect).In urma unei despartiri "cu surle si trambite"datorita infidelitatii sotiei mele s-a ajuns la un proces de stabilire a custodiei copilului.Sincer va spun ca am avut numeroase framantari in luarea unei decizii cu privire la "lupta"pentru custodia copilului meu si am stabilit,acum cu parere de rau,ca minorul sa ramana la mama,in urma rugamintilor si instentelor ei.In urma unei discutii civilizate cu ea,mi-a spus ca pot sa vin sa-l vizitez oricand si cu oricine,iar eu i-am spus ca ii voi da oricati bani va avea nevoie (in perioada aceea aveam un salariu destul de bun)si orice imi va cere pentru copil.Pana aici toate bune,frumoase si logice.La un moment dat,vazand ca imi permit sa-i dau mai multi bani decat ne intelesesem m-a dat in judecata pentru stabilirea unei pensii alimentare raportate la salariul meu,ea nemaistiind ca eu nu mai lucram de cateva luni bune,datorita falimentarii acelei companii.Prin urmare ,s-a stabilit o pensie raportata la venitul minim pe economie,ceea ce a enervat-o la miximum si a determinat-o sa imi interzica sa imi mai vad copilul.Ramanad fara munca ,am hotarat sa plec in Spania unde unchiul meu imi gasise de lucru.Dupa nenumarate rugaminti si implorari sa-mi vad copilul,s-a ajuns la un proces de stabilire a unui program de vizita ca urmare a opunerii ei cu vehementa.Va precizez ca niciodata nu am platit pensia alim cu intarziere sau cu suma scrisa in hotarare ,ci cu mult mai mult ,atat cat imi permiteam si eu.In urma cu cateva saptamani a avut loc procesul de stabilire a programului de vizita in care fosta mea sotie a negat in fata judecatorului,absolut toti banii pe care i-am trimis.A trebuit sa ma zbat sa fac rost de documente care sa ateste cuvantul meu,pentru ca am facut greseala de a nu-i trimite prin mandat postal ci prin western union.A durat o vesnicie si cu multe insistente mi s-a dat genul unui extras de cont,ceea ce a demonstrat ca nu mint.Asadar mi s-a stabilit un program,care nu coincide nicidecum cu data procesului pentru majorarea cuantumului pensiei alim(raspuns d-lui CONST)si nici nu imi permit financiar sa efectuez acest drum.Citatia pt acest proces am primit-o la adresa din Romania.Acum va intreb eu pe d-voastra,merita sa fac dovada veniturilor mele unui om care se opune cu rautate sa-mi vad copilul,unui om care-si invata copilul sa ma privesca ca pe un om rau doar pt faptul ca nu i-am acceptat viata ei dubla si am parasit-o,unui om care minte cu obraznicie in speranta ca nu voi putea face dovada spuselor,sperand sa ii dau pensie alim insumata pe 5 ani,unui om care vede in propriul copil un mijloc de santaj si o sursa de venit prin care sa se intretina si ea(precizez ca nu lucreaza niciunde de 10 ani si a trait pana acum din banii trimisi de mine si din banii lu taicas-o pe care ii da pe furis de mama ei vitrega) ??Unde spune,unde scrie faptul ca daca ai un copil,tatal este dator sa munceasca sa-i trimita bani si mama sa stea in "varful"patului la telenovele?...Oare,nu impreuna sunt datori sa-i ofere tot ce-i mai bun pentru o viata usoara? Daca gresesc va rog sa ma corectati,iar daca ma intelegeti va rog sa ma sfatuiti cum" sa tin piept" acestui proces.Va multumesc!!
CONST a scris:

Nu pot sa cred ca puneti o asemenea intrebare! Intr-un stat de drept, cine oare ne poate obliga?????
Si nu prea inteleg: v-ati luptat sa castigati dreptul de a va vizita copilul, pentru ca apoi sa spuneti ca nu stiti daca reusiti sa veniti in tara la proces. Copilul nu il vizitati in Romania? Citatia ati primit-o in tara in care lucrati?

Imi pare sincer rau ca trebuie sa va dezamagesc dar atunci cand locuiesti in strainatate lucrurile nu stau atat de roz si nici catei cu covrigi in coada nu sunt.Avand in vedere ca domnul respectiv lucreaza , poate ca nu are cum sa ceara zile libere ca sa vina la orice infatisare.Un drum costa cca 200 € daca nu si mai mult iar termenele sunt cam lunar.Ce faci in situatia asta? Faci plinul la Alitalia sau Tarom? Sau angajezi un avocat!
Omul acesta n-a plecat in Spania sa se plimbe pe drumuri ca asa statea in tara lui si putea sa-si vada copilul mult mai des.
Domnule draga cel mai intelept ar fi sa va angajati un avocat care sa va reprezinte si el/ ea se va ocupa de toate formalitatile.Atata ca orice hartiuta trimisa din strainatate trebuie tradusa si legalizata ca sa poata fi atasata la dosar.

?...Oare,nu impreuna sunt datori sa-i ofere tot ce-i mai bun pentru o viata usoara? Daca gresesc va rog sa ma corectati,iar daca ma intelegeti va rog sa ma sfatuiti cum" sa tin piept" acestui proces.Va multumesc!!

Ah domnule draga , fostul meu sot m-a santajat ca nu-mi da semnatura daca nu-l scutesc de la plata pensiei alimentare.Ca atare actualul sot imi intretine copilul , copil care nu e a lui dar pe care l-a acceptat in familie de la bun inceput.Stau si a intreb : care e mai tata din ei doi?

Alte discuții în legătură

Doresc un sfat cu privire la pensia alimentara daniela.ilea daniela.ilea Buna Dimineata , Sotul meu are un copil din prima casatorie pentru care plateste pensie alimentara de mai multi ani in suma fixa de 200 lei (i se retine ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie de intretinere Se poate cere instantei ca pensia alimentara pentru minor sa fie stabilita nu ca o valoare fixa in lei ci ca o proportie de 1/4 din venitul lunar, avand in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara a_gmona a_gmona Sora mea a divortat in timp ce era insarcinata. Sotul ei a plecat in Spania cu contract de munca. Fostul sot nu s-a interesat niciodata de ele, deci nu a ... (vezi toată discuția)