Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor

Buna ziua . As dori si eu cateva lamuriri asupra unei spete .
Pe un site anume exista cateva link-uri identice cu cele ptr emisia online ale unor televiziuni publice si radiouri publice . Situl ofera si userilor posibilitatea de a uploada linkuri catre diverse emisii online ale televiziunilor si ale posturilor de radio . In consecinta administratorul , domiciliat in Romania , este tras la raspundere ptr savarsirea infractiunilor prev de L 8/96 , art 139^8 si 140 alin 1 , intrucat nu avea autorizatie . S-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si s-a luat masura inchiderii celor 2 situri , masura intemeiata pe dispozitiile art 170 Cpp .
Considerati legala masura a inchiderii siturilor in raport de textul legal?
Am urmat procedura procesual penala de la art 278 , care a fost respinsa si urmeaza cea de la 278^1 . In situatia in care s-ar muta locatia siturilor pe alte servere decat cele din Romania , si anume in Bulgaria de exemplu , s-ar mai putea lua aceasta masura de catre Parchet , respectiv instanta ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:44, 9 Iunie 2011
E doar o parere, dar nu cred ca este indeplinita prima conditie impusa de textul art. 170 CPP.

Art. 170 - Restabilirea situatiei anterioare
Procurorul sau instanta de judecata poate lua masuri de restabilire a situatiei anterioare savarsirii infractiunii, cand schimbarea acelei situatii a rezultat in mod vadit din comiterea infractiunii, iar restabilirea este posibila.

Daca site-ul nu contine in intregime opere protejate si autorii infractiunii nu au infiintat sau promovat site-ul ca resursa pentru distribuirea unor asemenea fisiere, masura dispusa nu se justifica, din moment ce infractiunea nu a rezultat in functionarea site-ului, ci doar a survenit in cadrul acestei activitati de durata. Pe de alta parte, daca serverele pe care era gazduit site-ul apartineau persoanei, acestea puteau fi supuse confiscarii speciale (desi ar fi o masura disproportionata).

Ce inseamna exact inchiderea site-urilor? Pot fi doua componente: anularea contractului de inregistrare a numelui de domeniu cu RNC-Rotld. Daca nu este vorba de un domeniu .ro, instanta ar trebui sa anuleze contractul de inregistrare a numelui de domeniu cu o entitate straina. In al doilea rand, numele de domeniu este folosit de site printr-un contract de gazduire cu o firma din Romania sau din Bulgaria. Ce nu inteleg e cum garanteaza masura faptul ca nu vor fi reinfiintate site-urile respective de alte persoane?
Pe motivarea aceasta am mers in caile de atac prevazute de art 278 si 278^1 . Urmeaza ca ordonanta sa fie analizata si de instanta . Masura inchiderii site-urilor , asa cum apare specificata si dispusa in ordonanta parchetului de scoatere de sub up , este o masura excesiva si disproportionata , incalcand si totodata dreptul la libera exprimare - idee preluata inclusiv din practica CEDO si jurisprudenta instantelor romanesti in spete de acest gen . Serverele de gazduire nu apartin persoanei .
Din punctul meu de vedere , scopul restabilirii situatiei anterioare poate fi atins prin stergerea operelor care au facut obiectul infractiunilor si blocarea optiunii de upload . Mai mult de atat , in raport de prevederile legii 8/1996 care trateaza in mod expres drepturile de autor , masurile prevazute de aceasta lege care sunt luate ca urmare a savarsirii infractiunilor de acest gen , nu ofera parchetului aceasta posibilitate de inchidere a site-urilor , si fiind dispozitii legale ce reglementeaza un domeniu specific , trebuie sa aiba intaietate fata de dispozitiile generale ale codului de procedura penala .
Ma puteti lamuri ce inseamna concret obligatia asta de inchidere site-uri (intrebam si in a doua parte din mesajul anterior). E vorba de doua contracte comerciale care inteleg ca se anuleaza, dar Parchetul nu poate confisca codului de programare al site-ului, cum se asigura ca site-ul nu poate fi redeschis de aceeasi persoana sau de un apropiat?

In privinta primatului legii speciale, fiind vorba de legea procedural penala, nu cred ca o lege speciala deroga de la ea. Adica Legea 8/1996 nu influenteaza procedura penala. In rest aveti evident dreptate, site-ul nu a fost creat ca efect al infractiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta parchetului de sup Diana Ramona Diana Ramona Prin ordonanta parchetului de pe langa tribunal , s-a dispus printre altele , scoaterea de sub urm. penala ptr savarsirea infractiunilor prev de art 139ind8 si ... (vezi toată discuția)
Pro sau contra site-urilor de torrentelor AmaruL AmaruL Buna Seara, Am si eu o mica nelamurire si cer un sprijin de ajutor asupra userilor acestei comunitati pentru niste sfaturi, Anu trecut pe data 16-06-2007 sa ... (vezi toată discuția)
Pana unde merge legalitatea administratorilor de site-uri ? geygells geygells Exista o multime de site-uri care fac publice link-uri catre serverele unde au incarcat (gratuit sau nu) programe PC. As dori sa stiu daca este legal acest ... (vezi toată discuția)