avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmembrare sau iesire din indiviziune/ dupa dezbatere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmembrare sau iesire din indiviziune/ dupa dezbatere succesorala

Buna, in urma dezbaterii succesorale au fost emise 3 certificate de mostenitor. 1-Sotul supravietuitor se 2-pentru copiii majori. Tatal se prezinta la notar si ridica toate 3 certificatele fara acordul copiilor.
Copii vor sa dobandeasca partile din mostenire, dar nu pot intra in posesia certificatului de deces al mamei, a certificatelor de mostenitor; singurele acte pe care la au sunt actele de identitate cu domiciliu stabil in casa parintilor care face obiectul cererii de iesire din indiviziune.
Cum pot acesti copii (majori) sa isi dobandeasca drepturile, tinand cont de faptul ca tatal lor s-a recasatorit iar noua sotie vrea sa ii dea afara din casa parinteasca?

Cel mai recent răspuns: Blancy , utilizator 14:06, 1 August 2008
daca s/a dezbatut succesiunea la notar exista in dosar toate aceste acte de care au nevoie, deci sa ceara de la notar copii/duplicate de pe documente si sa porneasca pertajul in instanta....acolo sa ceara obligarea depunerii originalelor de catre tata
Buna ziua!
Inteleg de la dvs. ca succesiunea s-a dezbatut deja, iar copiii au fost mentionati in certificatul de mostenitor.
In acest caz, drepturile si le-au doabndit deja.
Ce nu au dobandit copiii sunt actele in sine.
Pentru aceasta situatie se poate face plangere penala impotriva celui care a ridicat certificatele copiilor si refuza sa le predea acestora (art. 213/ Cod penal - Abuzul de incredere). In situatia in care le sunt inapoiate actele, se poate retrage plangerea penala.
In privinta certificatului de deces, copiii pot obtine un duplicat de la oficiul de stare civila.
Cat priveste datul afara din casa parinteasca de catre noua sotie... poate numai dupa ce va cumpara cotele.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Să mergeţi la notar și să solicitaţi copii de pe certificatele de moștenitor și de pe certificatul de deces al mamei. Dacă, urmare a dezbaterii succesorale după mamă nu aţi obţinut bunuri individualizate ci cotă-parte dintr-un bun sau mai multe bunuri, cu aceste copii veţi deschide în instanţă o acţiune de ieşire din indiviziune în urma căreia se va pronunţa o hotărâre judecătorească care, după ce va deveni irevocabilă, va fi investită cu formulă executorie şi, în baza acesteia veţi putea face întabularea bunului imobil pe numele dv. dacă vi s-a atribuit sau veţi obţine sulta, de bună voie sau prin executare silită, de la ceilalţi moştenitori ce au primit bunul/bunurile în natură.
Pe cale de consecinţă, nu aveţi nevoie de acele certificate de moştenitor în original dacă doriţi să le valorificaţi acum, iar bunurile primite nu sunt individualizate. Dacă prin certificatul de moştenitor aţi primit un bun mobil/imobil individualizat în întregul său, atunci aveţi nevoie de original pentru a vă bucura de dreptul de proprietate asupra acestuia, caz în care, dacă nu veţi primi de bună voie de la tatăl dv. aceste acte, îi veţi prin avocat/executor o notificare prin care îi solicitaţi să vă predea actele în original ce nu-i aparţin lui ci dv. în termen de ... zile de la data comunicării notificării la Cabinet de avocat/Birou executor pentru care veţi fixa o dată şi o oră, în caz contrar veţi depune o plângere la poliţie împotriva tatălui pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prev. de art. 213 C.p.
Succes! ;)
Multumesc mult tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detalii succesiune ContSters181113 ContSters181113 Buna ziua Nu stiu cum sa procedez intr-un asemenea caz. Tatal meu locuia de 13 ani in casa bunicii mele (mama lui, care a murit acum 1 an si 10luni), ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care sotia a decedat si terenul si casa a ramas a sotului si a celor 2 copii.Copii vor sa vanda ... (vezi toată discuția)
Mostenire simpaty20 simpaty20 bunicul meu a murit si au ramas in viata bunicamea si 2 copii cum se imparte mostenirea? mentionez ca bunicamea e trecuta si ea in acte va rod astept raspuns ... (vezi toată discuția)