Buna ziua. Am descoperit astazi forumul dvs. si doresc sa va cer un sfat referitor la urmatoarea problema.
Acum doi ani la inceputul lunii iulie a decedat tatal meu. La acea data am aflat ca exista un testament facut de fiecare in favoarea celuilalt prin care cel care deceda a-l numea pe cel care supravietuia "legatar cu titlu particular al tuturor bunurilor imobile ce se vor gasi in patrimoniul lui la data decesului".In acest testament se afirma ca are un copil(adica eu care sunt si singurul copil). Acest patrimoniu este reprezentat de un apartament si cele necesare traiului in ziua de
astazi intr-o casa de oameni obisnuiti. Nu bijuterii, nu autoturism, nu obiecte de arta de valoare. In perioada imediat urmatoare incercand sa nu maresc durerea cauzata de decesul tatalui, nu am intreprins nimic in directia dezbaterii succesiunii sau a recunoasterii dreptului de mostenitor urmand ca in intelegere cu mama sa dezbatem totusi
succesiunea inainte de termenul de doi ani in care taxele sunt mai mici. Acum doua luni am stabilit cu mama sa facem acest lucru si ca urmare sa mearga sa ridice de la circa financiara acel certificat fiscal necesar la dezbaterea succesiunii. Dupa doua zile mama m-a anuntat ca nu vrea sa mai faca succesiunea avind ca argument forte "ca nu mai vrea ea", asta in conditiile in care de ceva timp a aparut in anturajul ei o persoana cam dubioasa de la o fundatie care..... Avind in vedere scandalul produs de curand cu batranii lasati fara case de catre.... nu vreau sa vorbesc urat,
si faptul ca nu am mers in termenul de 6 luni ca sa mi se recunoasca dreptul de mostenitor v-asi ruga sa-mi spuneti ce cale asi avea sa ma pun la adapost de eventuale surprize neplacute. Exista o cale de fortare a dezbaterii succesiunii in conditiile enuntate si daca nu exista o asemenea cale, care ar fi scenariul cel mai pesimist care s-ar putea desfasura legal in legatura cu mostenirea apartamentului dupa moartea mamei (cind s-o produce ea)? Nu ma refer aici la eventuale falsuri pe la notariat caci nu cred ca s-ar preta mama la asa ceva si nici nu cred ca ar fi de acord cu astfel de practici ale unor persoane interesate desi....metodele de "convingere" am inteles ca sunt variate.Nu se poate pune problema de a lua de gat acea persoana si a o intreba ce intentii are, in primul rand pentru ca este vorba de o femeie si in al doilea rand pentru ca ar fi tratata ca o ofensa adusa unei persoane apropiate la acest moment (de catre mama, desigur). Mai mentionez ca nu locuiesc in acelasi imobil cu mama si ca in actele de proprietate a apartamentului figureaza si defunctul si mama.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui post si-mi cer scuze de lungimea lui. Daca exista nelamuriri
in ceea ce priveste enuntul meu, sunt cel mai interesat sa le clarific pentru a-mi face o idee cat de cat clara despre
evenimentul in desfasurare si despre eventualele riscuri.
In primul rand, multumesc si a'propos de asta, unul din bunicii mei s-a dus cindva pe vremea lui Ceashca la doctor si dupa ce a fost consultat si i s-a recomandat un tratament, politicos i-a spus doctorului "multumesc dom' doctor" la care tot atata de politicos doctorul i-a raspuns: "tataie, multumirile nu se pun la CEC". Deci inca odata multumesc desi stiu ca nu tine de cald si nici de sete. Apreciez altruismul persoanelor de specialitate de pe acest forum. Cum insa sunt roman, daca omul a-mi da un deget, incerc sa-i iau toata mina (glumesc desigur) asa incat desi am promis ca este ultima intrebare de fapt din ea s-au mai nascut si altele la care daca nu-mi veti raspunde nu ma voi supara caci deja intrec masura si sunt constient de asta.
- inteleg din spusele dvs ca la acest moment cotele ar fi 5/8 mama si 3/8 eu. Daca este corecta socoteala, care ar fi cota ce mi-ar fi "rezervata" in cazul decesului mamei din cele 5/8 actuale?
- daca ati fi in locul meu si n-ar trebui sa judecati si cu sufletul, ce-ati face la acest moment daca refuzul mamei de a merge la notar ar persista, ati merge in instanta si nu v-ati opri pina ce cele 3/8 nu ar fi cu acte integral ale dvs sau ati lasa problema in suspensie contand pe faptul ca "singele apa nu se face" si ati astepta deznodamintul final multumindu-va cu cele 3/8 de acum plus cele x procente "rezervate" in cel mai defavorabil caz? Nu ma refer aici la aspectul sentimental ci la implicatiile juridice ale acestui posibil caz acum sau la final (daca va fi cazul)?
O duminca placuta tuturor.
P.S. La momentul cind va scriu in paralel se desfasoara petrecerea de botez a primului meu nepot la care mama nu participa si pe care nici nu a interesat-o sa-l cunoasca. Asta asa ca un fapt divers dar semnificativ totusi.
poti sa ceri tu deschiderea succesiuni, facand demersuri in acest sens, deoarece ai calitatea de mostenitor.Daca nu ai acte incerci sa le procuri de la Primarie.Te sfatuiesc sa mergi la un avocat.
In primul rand felicitari...sa va traiasca nepotul.
Rezerva succesorala pentru dvs., fiind singurul copil este de 1/2 din mostenire( dupa mama). Aceasta cota nu trebuie s-o incalce mama in cazul in care face vreun act de dispozitie asupra apartamentului.
Recapituland, dvs. aveti deja cota de 3/4 din jumatatea apartamentului, dupa tata, iar rezerva dupa mama va mai fi de 1/2 din celalalta jumatate.
Acum, judecand speta dvs., nesentimental si perfect juridic, avand in vedere aspectul ca exista influente exterioare care o pot determina la acte de dispozitie, personal as intenta actiune de partaj . Nu pentru a beneficia de apartament ci pentru a o proteja chiar pe ea de riscul de a fi data afara din casa.(chiar cu riscul de a se supara pe mine). O sa vada apoi ca asa zisii binevoitori vor disparea.
Cat priveste implicatiile juridice, in afara faptului ca va dobanditi un titlu de proprietate asupra mostenirii ce va revine dupa tata, o puneti si pe mama la adapost de a ramane pe drumuri si pe dvs. de a promova ulterior alte actiuni in anulare de acte care pot dura ani de zile cu implicatii emotionale si financiare mari.
Insa cum eu nu sunt dvs., decizia va apartine (sentimental sau juridic).
Mult succes.
av. Hornea.
Situatii neprevazute pot aparea oricand. de exemplu, daca mama s-ar recasatori(am vazut care s-au recasatorit si la 80 de ani si erau suparati ca copiii nu erau de acord), sotul acesteia ar mosteni-o.
Acceptarea mostenirii se poate face si tacit de catre dumneavoastra, de exemplu, prin intrarea in posesia anumitor bunuri care au apartinut defunctului, insa cel mai bine este sa va prezentati la un notar, sa ziceti ca vreti sa deschideti succesiunea si sa fie citata mama. In caz de refuz, se poate ajunge in instanta.
Tatal dvs. a lasat un testament prin care vi se incalca rezerva succesorala. (liberalitate excesiva)
Atentie insa! Actiunea in reductiunea liberalitatii excesive este prescriptibila in termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii (= data mortii) din care doi au trecut deja.
Dupa trecerea celor 3 ani, "binevoitorii" ar putea deveni si mai insistenti stiind ca dvs. nu veti mai putea pretinde partea ce va incalca rezerva.
Pe de alta parte, nu orice fel de act de dispozitie pe care l-ar putea face mama dvs. se incadreaza in actele ce pot fi supuse reductiunii pentru incalcarea rezervei. Bunaoara, un contract de intretinere nu este o liberalitate, ci este un act cu titlu oneros si aleatoriu care nu e socotit ca incalca rezerva. Si nu sunt putine persoanele in varsta care s-au lasat in grija si intretinerea "binevoitorilor".
Poate ca raul chemarii mamei dvs. in instanta (sau la notar in pasul 1 si apoi in instanta, daca notarul nu va fi suficient de convingator alaturi de dvs) nu e chiar atat de rau, pe langa "binele" pe care il vad altii.
Renuntare la succesiune
ff38
Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune
naeprioroc
Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat).
Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)