avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Neplatitor sau platiror TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Neplatitor sau platiror TVA?

Am infiintat si inregistrat o societate in august 2007 ca neplatitoare de TVA. In iunie 2008 sunt anuntata printr-o adresa de la Finante ca am devenit platitoare de TVA incepand cu data de 01 IULIE 2008. Ulterior mi se transmite verbal de catre unul din functionarii de la Admin Financiara ca desi sunt platitoare de TVA din iulie datorez TVA si pentru perioada ianuare-iunie 2008.

Este corect? Mi se pare ilogic.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:57, 17 Decembrie 2008
Plafonul pt. neplatitorii de TVA este o cifra de afaceri de 35.000 EURO. Daca cifra de afaceri a depasit acest plafon, aveati obligatia ca in termen de 10 zile sa mergeti la administratia financiara si sa cereti inregistrarea ca platitor de TVA.
Nu cred ca cei de la administratie v-au schimbat vectorul fiscal fara aiba nici un fel de act doveditor sau cerere din partea d-voastra. Mergeti la administratie si vedeti ce inregistrari au ei in baza de date. Poate fi o greseala. Nu puteti datora TVA pt. perioada in care erati neplatitor.
In cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze si nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.

Referitor la data inregistrarii sau solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, Codul fiscal face referire la 2 momente distincte:

Inaintea desfasurarii de activitati economice in conditiile in care persoana impozabila:
- declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici; declara ca urmeaza sa

- realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire sus mentionat, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

In cursul anului calendaristic in conditiile in care:

- persoana impozabila atinge sau depaseste plafonul de scutire. In acest caz, solicitarea inregistrarii trebuie realizata in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a fost atins sau depasit plafonul de 35.000 de euro;

- persoana impozabila ce are o cifra de afaceri inferioara plafonului solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

Inregistrarea este considerata valabila incepand cu:

data comunicarii certificatului de inregistrare in cazurile:

{...............}

persoanelor inregistrate din oficiu din cauza neindeplinirii conditiei de solicitare a inregistrarii;

Nu vi se poate pune la plata nici o suma fara un act administrativ fiscal, in cazul de fata decizie de impunere.Decizia de impunere se emite in urma unor constatari de tip inspectie fiscala.In cazul dumneavoastra nu trebuia sa vi se "spuna" ci trebuia sa luati la cunostinta de emiterea unui act administrativ fiscal, care sa va oblige sau nu la ceva !
Va multumesc pentru ajutor. In Codul Fiscal plafonul este de 35000 Eur realizati in decursul unui an fiscal. Insa in cazul in care o firma este infiintata -ca neplatitor de TVA) in noiembrie, sa zicem, anul fiscal este considerat de cei de la Finante de 2 luni: noiembrie, decembrie. Impartim 35000 Eur la 12 luni si avem. 2916.6 Eur/luna. Daca societatea care are 2 luni vechime a realizat venituri de peste 5833 Eur (2luni*2916.6), devine din oficiu platitor de TVA. Asta este explicatia care mi-a fost data. Mi se pare absurd.
monica2diana a scris:

Va multumesc pentru ajutor. In Codul Fiscal plafonul este de 35000 Eur realizati in decursul unui an fiscal. Insa in cazul in care o firma este infiintata -ca neplatitor de TVA) in noiembrie, sa zicem, anul fiscal este considerat de cei de la Finante de 2 luni: noiembrie, decembrie. Impartim 35000 Eur la 12 luni si avem. 2916.6 Eur/luna. Daca societatea care are 2 luni vechime a realizat venituri de peste 5833 Eur (2luni*2916.6), devine din oficiu platitor de TVA. Asta este explicatia care mi-a fost data. Mi se pare absurd.


Cele mentionate de dumneavoastra sunt corecte.
35000 : 12 = 2916.66 euro si se inmulteste cu nr. de luni de activitate. In cazul respectiv din august pana in decembrie deci 5 luni.
Avem 5 x 2916.66 = 14583.3 euro. Asa precizeaza Codul Fiscal la sectiunea TVA.

Actul in baza caruia ati fost inregistrat ca platitor de TVA este balanta de verificare si bilantul contabil aferent anului 2007, semnat si stampilat de dumneavoastra. Pentru perioada dinaintea datei de 01.07.2008 datorati TVA dar nu aveti dreptul sa deduceti TVA.
Toate astea sunt prevazute in codul fiscal si normele de aplicare. (daca nu ma insel la art 152, al 6 si norme).
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
ContSters42967, utilizator

Alte discuții în legătură

Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)
Societate neplatitoare tva Sandybel Sandybel Suntem o societate ,inregistrata ca neplatitoare TVA, infiintata in 06.2007 si conform evidentelor de la sfarsitul anului 2007 nu am depasit plafonul de ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri la care devin platitor tva gabi v gabi v o firma neplatitoare de tva ( comert) cu cifra de afaceri in 2006 de 125.896 ron, la ce cifra trebuie inregistrata ca platitor de tva si care este art. care ... (vezi toată discuția)