avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... societate neplatitoare TVA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

societate neplatitoare TVA

Suntem o societate ,inregistrata ca neplatitoare TVA, infiintata in 06.2007 si conform evidentelor de la sfarsitul anului 2007 nu am depasit plafonul de venituri/incasari (respectiv 35000 euro) pentru a ne inregistra ca platitori TVA.Finantele publice locale ne-au invitat la sediul lor si ne-au anuntat ca ne vor trece la platitori TVA intrucat se face calculul luandu-se in considerare ca venitul ar fi putut fi dublu daca functionam de la inceputul anului.X-(
Mentionam ca activitatea noastra este relativ sezoniera apogeul atingandu-se vara, restul lunilor fiind mai slab la capitolul incasari.:-/B-)
Am dori un ajutor de specialitate.B-)
Multumim anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 18:16, 25 Iunie 2008
Administratia fiscala poate trece din oficiu societatea ca platitoare de TVA, conform Codului fiscal. Dar faptul ca sunteti invitat la sediu e un lucru bun intrucat va puteti sustine cauza, binenteles cu motive bine intemeiate.
Va recomand sa nu va duceti fara un consultant fiscal, avind in vedere ca de obicei AFP are cistig de cauza in fata simplului contribuabil. Din ce stiu eu, aceasta recalculare a veniturilor se faca doar daca in cursul anului s-a depasit plafonul, estimarea facindu-se in principal pentru a se stabili daca se va plati TVA lunar sau trimestrial. Nu am intilnit in legislatie situatia dumneavoastra mentionata in mod expres. Succes!
vedeti urmatorul exemplu

O societate infiintata in 10.02.2008 care nu a optat sa fie platitoare de TVA , dar realizeaza la 31.03.2008 o cifra de afaceri din operartiuni taxabile de 33.000 euro, are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA ?

Opersoană impozabilă nou-înfiinţată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activităţii economice declară o cifră de afaceri anuală estimată sub plafonul de scutire şi nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare.

In acest sens, pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire de 35.000 euro se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.(35.000/12 X 11 luni= 32.083 euro) Avand in vedere ca la 31.03.2008 s-a depasit acest plafon recalculat, persoana impozabila are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de scutire prin completarea declaratiei de mentiuni pana in 10 aprilie 2008.
Aveti dreptate. In plus, in exemplul dvs 33000*6>100000 eur deci plateste TVA lunar. Deci Sandybel trebuie sa calculeze ca mai sus. La 7 luni: 35 000*7/12= 20 416,66 eur ar fi plafonul de scutire in acest caz. Daca a fost depasit in cursul anului trebuie sa se inregistreze. Asta in cursul anului. Si la sf anului se ia in calcul tot plafonul de 20 416,66 eur pentru anul urmator?
(4) Întreprinderile mici care se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 153, în cursul anului, trebuie să declare cu ocazia înregistrării cifra de afaceri obţinută, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg. Dacă această cifră depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), în anul respectiv, perioada fiscală va fi luna calendaristică, conform alin. (1). Dacă această cifră de afaceri recalculată nu depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), persoana impozabilă va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală”.

(5) Dacă cifra de afaceri efectiv obţinută în anul înregistrării, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg, depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), în anul următor, perioada fiscală va fi luna calendaristică, conform alin. (1). Dacă această cifră de afaceri efectivă nu depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), persoana impozabilă va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea din evidenta tva felisana felisana As vrea sa stiu de ce acte sunt nevoie pentru a iesi din vectorul tva deoarece anul anterior am avut cifra de afaceri sub 35.000 euro. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Neplatitor sau platiror tva? monica2diana monica2diana Am infiintat si inregistrat o societate in august 2007 ca neplatitoare de TVA. In iunie 2008 sunt anuntata printr-o adresa de la Finante ca am devenit ... (vezi toată discuția)
Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)