Buna ziua; Suntem 2 proprietari in curte (curtea fiind COMUNA), unul dintre proprietari vrea sa-si inchirieze partea lui de casa (partea dinspre strada) unei firme care are mai multi angajati si nefiind suficient mai lucreaza si cu publicul. Exista vreo lege in vederea inchirierii a unui spatiu cu 2 proprietari in curte comuna sau mai bine spus ce drepturi legale are celalat proprietar, ce poate el sa faca, poate el sa-i interzica celuilalt proprietar sa nu inchirieze la astfel de firme tinand cont ca el locuieste in acea curte cu familia si in aceste conditii atat casa cat si familia lui o sa fie mereu expusa la fel si fel de persoane de buna sau rea credinta
Atata vreme cat aveti pereti comuni la casa(e ca la bloc, desi au apartamente separate, intrari separate, au totusi pereti comuni...)e o problema!
Iar impartirea curtii nu rezolva problema casei acolo este buba peretele comun dintre cele 2 " case"
Dreptul de proprietate este un drept exclusiv si oricine dispune cum doreste de proprietatea sa in limitele legii. La bloc nu ati intalnit magazine facute in apartament? Nu i se poate interzice sa inchirieze casa, dar aveti un cuvant de spus cu privire la curte.
Si la bloc cei care-si fac firme au nevoie de acordul vecinilor, si banuiesc ca si acolo principiul enuntat de d-voastra actioneaza: "Dreptul de proprietate este un drept exclusiv si oricine dispune cum doreste de proprietatea sa in limitele legii".
Ca atare, si in cazul de fata nu numai curtea este comuna dar si casa care desi are intrari separate ea formeaza un corp comun, cu pereti comuni intre cei 2 vecini, cu acelasi numar postal, etc, etc. ca atare domnul este conditionat de obtinerea acordului vecinului.
Va multumesc pt raspunsurile date m-au ajutat foarte mult astazi ca tocmai am aflat ca vor sa inchirieze pt o ceainarie si ca vor sa faca terasa in curte si mie sa-mi faca o potecuta undeva intr-un lateral ca sa pot intra in curte/casa si sa-mi mai faca si un gard despartitor de vreo 2m si in fata casei (chipurile sa fim protejati) ca sa nu se vada de pe terasa. Asta am aflat de la cei ce vor sa inchirieze nicidecum nu au avut bunul simt sa stea de vorba si cu noi