Salutare!Am o suma de bani imprumutata la cineva si vreau sa fac un act notarial sau contract de imprumut pentru a recupera banii,nu stiu cum se numeste actul respectiv,daca ma puteti ajuta...ce acte sunt necesare si cat ma va costa totul!
Va multumesc anticipat!
In primul rand copii dupa cartile de identitate ale celor 2 parti, copie dupa actul lui de proprietate(apartament), mergeti cu ele la notar, el o sa ceara un extras de carte funciara, o sa va intocmesca actele si o sa va cheme sa le semnati. Contractul de imprumut facut la notar este titlu executoriu, adica daca cel imprumutat nu va mai plateste, fara sa-l mai dati in judecata, investiti contractul cu formula executorie si-l executa executorul judecatoresc. Dupa opinia mea,
tinand cont ca tot ezita sa mearga nici nu o va face, dar sa gandim pozitiv si sa speram ca va veti recupera banii.
konstantynus,
trebuie sa mai aveti in vedere un aspect: daca imprumutatul este casatorit este nevoie si de semnatura celuilalt sot... Altfel veti avea probleme daca se va ajunge la executare silita... Pentru un asemenea contract – cu garantie imobiliara – acordul tacit al celuilalt sot nu se subintelege...
Art 35 C.fam: Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, niciunul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot
semi :offtopic: mariusinho a scris: trebuie sa specificati daca cel imprumutat este de acord sa semneze un astfel de act, pentru ca altfel nu va puteti recupera banii decat prin intermediul instantei, prin administrarea probei cu martori si interogatoriul paratului - imprumutatului
(sublinierea imi apartine)
Ati reusit dv aceasta ”performanta” fara un inceput de dovada scrisa, macar, sau in acele cazuri – sa le zic speciale – cand prieteni foarte buni se imprumuta si nu cer hartii scrise pentru ca au incredere ”oarba” unul in celalalt? Ultimul exemplu fiind foarte rar, spre deloc.
Scriu aceasta deoarece in codul civil scrie, in art 1191: dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata.
Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce contine actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.
Chitanta de mana
mistery01ro
Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)