avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie juridica imobil vechi neintabulat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie juridica imobil vechi neintabulat

Buna ziua! Unde este inregistratata situatia juridica a unor terenuri sau case mai vechi ce nu au beneficiat de intabulare? M-ar interesa daca nu au asupra lor ipoteci... Imobilele mai noi am inteles ca sunt insrise in Cartea funciara si de acolo se poate afla foarte usor situatia solicitand un Extras de Carte funciara de informare! Nu se poate face acelasi lucru si in cazul mai sus amintit?
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 09:10, 3 Iunie 2011
Uitati-va cu atentie pe actele de proprietate. Poate ca au fost transcrise in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni. Sunt niste stampile mari (aprox.10/5 cm), care s-au aplicat de catre judecatorie, prin compartimentul "Publicitate imobiliara".
Pentru lamurire, aveti redat mai jos continutul Art. 56 din legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare:

(1) Inscrierile facute in conformitate cu actele normative in vigoare in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni, in cartile funciare si in cartile de publicitate funciara, inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi vor produce si dupa aceasta data efectele prevazute, cu exceptia cazurilor in care drepturile de proprietate si celelalte drepturi reale au fost afectate in orice mod prin efectul legii.

(2) Toate documentele de evidenta si publicitate imobiliara se preiau si se conserva de catre birourile teritoriale din cadrul oficiilor teritoriale in a caror raza de activitate se afla imobilele.
Am cercetat si nu exista nici o stampila pusa de judecatorie... de exemplu pentru un teren nu exista decat un numar topografic, care am inteles ca este tot una cu numarul de cadastru, dimensiunile terenului, o semnatura si stampila de la Oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie.

Din ce scrie in articolele prezentate ce ar trebui sa inteleg??
Incercam sa va sugerez ca o eventuala ipoteca ar fi trebuit transcrisa in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni - operatiune care se practica inaintea intrarii in vigoare a Legii 7/1996. Totodata, credeam ca se subintelege ca aceste registre, din momentul operarii cartii funciare, se pastreaza la birourile de carte funciara, care au preluat arhiva de publicitate imobiliara de pe langa judecatorii. In cazul in care pe documente ati fi gasit o stampila sau o inscriere avand ca antet "Judecatoria...", puteati cere detalii de la cartea funciara, care ar fi cercetat registrele cu pricina, dupa numarul gasit pe documente.
Cred totusi, ca puteti face ceva: mergeti la biroul de carte funciara si cereti sa se cerceteze daca numerele cadastrale (topo) apar in evidentele lor, daca s-a deschis carte funciara pt aceste numere. In caz afirmativ, solicitati o copie dupa incheierea de intabulare.
Multumesc pentru raspunsuri! Dar daca informatiile din acele registre s-au pastrat... datele pastrate de ele nu au fost trecute si in cartea funciara si de aici posibilitatea de a scoate extras de carte funciara de informare?

Iar daca nu au fost trecute este normal sa fim obligati sa facem intabulare doar pentru a afla informatiile din acele registre? :sorry:

Alte discuții în legătură

Apartament sub ipoteca Tommy D Tommy D Salutari la toata lumea! Am cumparat o masina in 1998 si am garantat cu apartamentul. Acte peste acte si binenteles ca apartamentul a fost pus sub ipoteca. ... (vezi toată discuția)
Intabulare miruna.c miruna.c am in fata un contr de V/C incheiat la notariat in 1992 La finele actului scrie "prezentul act s-a transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni ... (vezi toată discuția)
De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu daca in afara de extrasul de carte funciara si intabulare mai exista vreo metoda in a afla daca asupra unui imobil exista sarcini, ... (vezi toată discuția)