avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional - fidelitate, confidentialitate si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional - fidelitate, confidentialitate si neconcurenta

Buna ziua,

Va copiez mai jos o parte dintr-un act aditional pe care va trebui sa il semneze tot personalul unei companii in care lucrez si eu, mie mi se pare foarte ambiguu si as vrea sa stiu care sunt drepturile mele inainte de a-l semna in forma actuala.

Multumesc frumos,

1.2 Informaţiile considerate confidentiale sunt detaliate în Regulamentul de Ordine Interioara al Angajatorului (nu sunt detaliate) şi pot consta în informatii precum: rezultatele investigaţiilor medicale şi interventiilor efectuate, liste de pacienti si clienţi, bilanţuri contabile, metode de calcul al preţurilor, informaţii privind vânzările, informaţii de marketing, obiective şi strategii etc.

1.6 Prezenta obligaţie de confidenţialitate va produce efecte atât pe durata contractului de muncă, cât şi pe o perioadă nelimitata după încetarea contractului individual de muncă. Încălcarea obligaţiei de confidenţialitate va atrage răspunderea Salariatului pentru orice daune provocate prin nerespectarea obligaţiei asumate (inclusiv cheltuielile cu onorariile de avocat ocazionate de această încălcare a obligaţiilor contractuale).

1.9 In situatia in care angajatul dezvaluie informatii confidentiale, descrise exemplificativ, dar nu limitativ in cuprinsul Regulamentului de Ordine Interioara, va despagubi Angajatorul cu suma de 25.000 EUR.

Art.2 Obligaţia de fidelitate

2.2 Salariatul se obligă ca atât pe durata contractului de muncă încheiat cu Angajatorul, cât şi după încetarea acestuia pe o durată de 5 ani, direct sau indirect, prin alta afacere sau persoana, să nu deturneze sau sa incerce sa deturneze clientela Angajatorului către orice altă persoană ce se află în concurenţă cu acesta din urmă, sau care desfăşoară o activitate similară, asemănătoare sau concurentă cu Angajatorul, prin folosirea relaţiilor pe care şi le-a creat cu această clientelă în timpul desfăşurării activităţilor pentru Angajator.

2.3 Salariatul se obligă ca atât pe durata contractului de muncă cât şi după încetarea acestuia, pe o durată pe o durată de 5 ani, direct sau indirect, prin alta afacere sau persoana, să nu deturneze sau sa incerce sa deturneze salariaţii Angajatorului, precum si să nu atragă, in nici o formă, foşti salariaţi ai Angajatorului să desfăşoare activităţi de aceeaşi natura si pentru aceeaşi arie geografică în care au activat în cadrul Angajatorului, pentru orice Societate Concurentă.

2.4 Salariatul se obligă să nu presteze, pe toata perioada derulării prezentului contract, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate similară cu cea prestată la Angajator conform fişei postului anexată prezentului contract. Salariatul nu va presta o activitate în favoarea unui terţ care se află în relaţii de concurenţă cu Angajatorul, respectiv un terţ care desfăşoară activităţi similare cu activităţile desfăşurate de Angajator conform obiectul de activitate autorizat.

2.5 Încălcarea oricareia din dispozitiile prezentei clauze constituie abatere disciplinară gravă si atrage răspunderea disciplinara si patrimoniala a salariatului conform legii. În cazul nerespectării obligaţiei de fidelitate mai sus-menţionate, Salariatul il va despagubi pe Angajator cu suma de 25.000 EUR.

Art. 5 Obligatia de neconcurenta

5.1 La incetarea relatiilor de munca, Angajatorul poate solicita angajatului, in scris, respectarea clauzei de neconcurenta prevăzuta de prezenta clauza 5, obligatie compensata de Angajator in conformitate cu legislatia muncii in vigoare.

5.2 Dupa incetarea contractului de munca din orice motiv, timp de 2 (doi) ani incepand cu data incetarii prezentului contract, Salariatul se obliga sa nu presteze, direct sau indirect, in interes propriu sau al unui tert pentru nici o alta persoana juridica privata, romana sau straina activa in domeniul sanatatii in Romania care poate fi considerata a avea o relatie de concurenta cu Societatea. Angajatul e obligat sa nu desfasoare activitati concurente, in intelesul prezentului articol, in beneficiul altor societati comerciale cu profil identic sau asemanator cu al Societatii .

5.3 Drept compensatie pentru obligatia de concurenta Salariatul va fi indreptatit la o indemnizatie de neconcurenta lunara (pt ce perioada?), platibila de Societate dupa incetarea contractului, in cuantum de 50% din media veniturilor salariale brute ale Salariatului din ultimele 6 (sase) luni anterioare datei încetării contractului. Impozitele aferente indemnizatiei sunt suportate de catre Salariat. Aceasta compensatie se acorda doar daca Angajatorul va solicita angajatului in scris, respectarea clauzei de neconcurenta, la incetarea contractului de munca.

5.4 În cazul nerespectării obligaţiei de neconcurenţă, Salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Art.9 Declaratii de interese

9.1 Angajatul va notifica Angajatorul cu privire la orice interes personal sau beneficiu în legătură cu el personal sau orice alta persoana cu care el are legaturi si care ar putea sa derive din contracte potentiale sau oferte.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 3 Iunie 2011
Sunt cateva inadvertente :
1. Art.22 din Codul Muncii prevede :
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

2. Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

3. Activarea clauzei inserate in contract se face numai daca angajatorul va solicita in scris respectarea clauzei.... :-/

4. O clauză de confidentilaitate trebuie să stabilească pentru salariatul parte în contractul individual de muncă informaţiile (datele) suplimentare pe care este ţinut contractual să nu le divulge . Inserarea clauzei în contract produce efecte pentru ambele părţi, inclusiv pentru angajator.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate abuziva gavroche_76 gavroche_76 Buna ziua. Patronul meu doreste sa semnam un act aditional la contractul individual de munca in care se specifica: ..... angajatul nu are voie sa se ... (vezi toată discuția)