avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA pentru servicii platite catre PFA ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA pentru servicii platite catre PFA platitor de TVA

Este posibil ca o firma sa isi recupereze TVA-ul platit pe servicii care un PFA platitor de TVA si in acelasi timp PFA-ul sa isi deduca TVA-ul pe cheltuieli?

Personaje:
Firma FIR, reprezentanta de firma straina.
Un PFA cu norma de venit care presteaza servicii catre FIR si primeste lunar suma S=1000RON.

Intrebare1: Daca PFA devine platitor de TVA si face facturi lunare catre FIR pentru suma 1000+240=1240RON, atunci e posibil ca FIR sa recupereze TVA-ul de 240RON platiti pe factura pentru prestari servicii?

Intrebare2: PFA-ul devenit platitor de TVA isi poate recupera TVA-ul de pe cheltuieli? Adica din cei 240RON pe care ii da la stat pentru facturile lunare poate deduce TVA-ul de pe cheltuieli gen achizitie computer, consumabile?

Mi se pare un pic ciudat ca statul sa dea inapoi lunar TVA=240RON catre FIR de la plata lunara de servicii si in acelasi timp ca PFA-ul care da aceiasi 240RON ca TVA catre stat sa isi poata deduce TVA-un din cheltuielile proprii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2011
alexberi, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 09:29, 6 Iunie 2011
FIR = reprezentanta de firma straina si inregistrata in scopuri tva in romania.

1. da, este posibil, daca exista contract de prestari servicii, iar serviciile sunt prestate catre reprezentanta din romania a firmei straine, in scopul realizarii de operatiuni taxabile in romania de catre FIR

2. da, depune decontul de tva, iar daca tva deductibila > tva colectata => tva de recuperat

Multumesc pentru raspuns.

Deci firma FIR recupereaza 240RON care apar pe factura de 1240RON (1000 + 240 TVA).

PFA-ului la norma platitor de TVA primeste 1240RON din care are de dat la stat 240RON minus TVA-ul pe cheltuieli, sa zicem de 50RON. Deci statul pierde in relatia cu FIR si cu PFA-ul cei 50RON. E adevarat ca sstaul ar trebui sa recupereze cei 50RON de la firmele care au incasat bani pentru cheltuielile PFA-uli corespunzatoare celor 50RON.

Ce am deschis mai sus pare un caz de avantaj pentru ca PFA-ul sa devina platitor de TVA. Nu stiu exact daca in ceea ce am descris mai sus ar putea sa apara cheltuieli in care TVA-ul sa nu poata fi dedus. Am inteles ca mai exista si o limita de 5000RON pentru decontarea TVA-ului, nu stiu daca poate aparea aici.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
alexberi, utilizator
dar FIR nu colecteaza tva aferenta livrarilor/prestarilor sale?
repet: daca nu desfasoara operatiuni taxabile in romania, nu are drept de deducere a taxei de pe facturile primite.
FIR este reprezentanta de firma straina, platitoare de TVA, nu vinde nimic in Romania. Are doar cheltuieli in Romania si plateste prestari de servicii catre PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa la norma - beneficiarul mi-a cerut sa ii dau facturi cu tva alexberi alexberi Sunt PFA cu norma de venit, neplatitor de TVA si prestez servicii IT. Beneficiarul cu care am contract de prestari servicii IT (firma platitoare de TVA) ... (vezi toată discuția)
Incasare factura 1000ron+240 tva si plata alta factura 1200 fara tva alexberi alexberi O firma FIR platitoare de TVA incaseaza o factura pentru serviciile prestate de 1000RON + 240RON TVA = 1240 RON In aceeasi luna plateste servicii catre un ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor tva adina_beb adina_beb Buna ziua La PFA as dori sa stiu si eu : - suma de 35.000 euro se calculeaza in functie de incasarile propriu-zise sau de facturile emise? Multumesc ! (vezi toată discuția)