avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua.As avea si eu urmatoarea situatie.Am locuit in concubinaj cu prietenul meu timp de 5 ani.Din pacate,acesta a decedat intr-un accident rutier.Defunctul a lasat testament,in care precizeaza ca doreste dupa moartea lui,sa imi ramana mie proprietatea acestuia,o casa.Intrebarea mea este daca testamentul poate fi atacat de celelalte rude si de asemenea daca acestia au vreun drept legal.Va multumesc anticipat.O zi minunata.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:02, 6 Iunie 2011
Daca testamentul este "autentificat" si nu este facut cu "viclenie', sunteti "mostenitor testamentar", Astfel de mostenitor, intra de drept la masa succesorala, alaturi de alti mostenitori daca defunctul mai are si alte bunuri mobile si imobile. Oricum testamentul va fi atacat in instanta de rudele defunctului...:((
Va multumesc pentru raspunsul prompt.Sa inteleg ca,chiar daca acesta mi-a lasat mie prin testament,au drept si parintii acestuia asupra proprietatii,de exemplu.
Rebbeca a scris:

celelalte rude


Concret. Ce fel de rude? Parintii si copiii sunt rezervatari. Alte rude (frati, surori, etc) nu sunt.
Daca exista copii sau, in lipsa lor, parinti ai defunctului, atunci se pune intrebarea daca acea casa era singura sa avere ori daca mai avea si altceva.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
romascanu, moderator
Concret,casa era singura avere.Rude ar fi:parintii si fratii defunctului.
Parintii au dreptul la o rezerva de 1/2 din mostenire si pot solicita reductiunea liberalitatii (testamentul) care le incalca rezerva.

Alte discuții în legătură

Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Act vanzare mostenire danilacristian danilacristian buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi ... (vezi toată discuția)