avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu de crestere a copilului

Buna ziua,

As dori sa intreb, ca o persoana cu 12 ani vechime in munca,care acum o luna s-a reangajat dupa concediu de crestere a copilului,are dreptul la indemnizatie de somaj?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 6 Iunie 2011
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. si daca in ultimele 24de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.
2. Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 (CCC, n.m) constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns,insa am o nelamurire.In perioada de CCC asa stiu ca nu sunt platite contributii pentru sanatate,pensie sau somaj,ci sunt perioade asimilate.Cum se socoteste indemnizatia de somaj,pentru ca efectiv eu am cotizat numai o luna dupa CCC,deci pot sa beneficiez de indemnizatie dupa inca 11 luni cotizate?
1. Pe periaoada CCC sunteti asigurata, fara plata contributiei (pe care o asigura bugetul de stat) la pensie, sanatate si somaj.
2. Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin.(1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art.6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat.
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de asigurat in timpul ccc bogdaner bogdaner calitatea de asigurat in timpul exercitarii CCC se refera doar la stagiu de cotizare pensie si somaj sau....esti asigurat si la sanatate? (vezi toată discuția)
Ccc vechime in specialitate nicoleta.23 nicoleta.23 Buna ziua. Concediul pentru cresterea copilului constituie vechime in specialitate? (vezi toată discuția)
Daca primesc indemnizația pentru cresterea copilului,sunt asigurata medical? Albina-Vlas Nicoleta Albina-Vlas Nicoleta Buna ziua.As dori sa stiu daca primesc indemnizatia pentru cresterea copilului,sunt asigurata?sotul meu lucreaza iar eu am lucrat acum 5ani doar 6 luni,si in ... (vezi toată discuția)