avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la negru

daca lucrez la o firma de doua luni si ma tot plimba cu zaharelul referitor la semnarea contractului, iar acum mi se cere sa semnez contractul in alb, iar eu cred ca nu e ok, si mi se spune ca din cauza mea nu se poate face contractul, ce as putea sa fac legal sa-mi apar drepturile : vechime, contributii CAS.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 23:52, 29 Iulie 2008
Nici sa nu semnezi nimic vreodata in alb. Contractul trebuia incheiat in prima zi, nu dupa 2 luni. Poti sa faci sesizare la inspectia muncii.
ok si daca fac sesizare ce se intampla dupa aceea ?
Depuneti o sesizare la ITM sau la Inspectia Muncii.
De altfel, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.

Primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) C.mun, se sanctioneaza cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.
As putea sa cer sa mi se treaca in cartea de munca perioada lucrata, daca da cui trebuie sa ma adresez pentru aceasta ?( Nu vreau sa pierd vechimea in munca) Sincer pe mine nu ma ajuta daca ei primesc amenda. M-ar ajuta sa mi se treaca in cartea de munca perioada lucrata si sa-mi fie platite taxele catre stat. Personal ma simt inselat de felul cum au procedat, puteau sa-mi spuna de la inceput cum stau lucrurile si nu as fi acceptat sa lucrez pentru ei.
La inceput mi-au spus ca o sa-mi dea net pe cartea de munca 1200 RON si o sa-mi deconteze cheltuielile de transport pana la aeroport si ca o sa-mi faca contractul incepand cu 1 iunie. Pe urma au inceput sa ma amane cu incheierea contractului si mi-au zis ca nu vor sa-mi dea 1200 RON pe cartea de munca si ca o sa-mi dea salariul minim pe economie si diferenta pana la 1200 RON o sa-mi dea la negru fiindca ei nu vor sa plateasca taxe la stat. Le-am zis ca nu sunt de acord cu asta si ca ii rog sa-mi faca contractul asa cum ne-am inteles.Mi-au prezentat contractul in alb si neclar tiparit, abia se intelege, fiind o fotocopie de calitate slaba. Nu am semnat. Mi-au zis ca din cauza mea nu o sa poata face contractul fiindca nu vreau sa semnez. Ma simt abuzat si inselat. Nici cheltuiala cu transportul nu au vrut sa mi-o deconteze, fiindca ei nu stiu daca se poate deconta. Unde mai pui ca mi-au cerut sa ma duc cu masina mea sa le fac diferite transporturi de colete.
In alta ordine de idei exista un site sau o autoritate publica unde se stocheaza date despre firme si oameni care conduc firme sa stiu daca ma angajez in alta parte sa ma feresc de asemenea practici si eventual cu informatia referitoare la numele administratorului societatii si al firmei sa ajut alti oameni sa nu treaca prin ce trec eu ?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
barbq, utilizator
Munca la negru este ilegala si asta toata lumea stie. Dovada faptului ca ati lucrat si nu vi s-a facut contract de munca se poate face prin orice mijloace, prevede Codul Muncii. Faceti sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca si vor fi obligati sa va plateasca retoractiv toate darile catre stat si implicit salariul (daca nu va fost platit).
In alta oridine de idei, absolut nici o hartie/act/document nu se semnaza in alb si nu din cauza dvs nu se poate face contractul individual de munca, ci este obligatia angajatorului sa incheie contractul individual de munca din prima clipa cand angajatul a inceput munca. Acest contract trebuie inregistrat la ITM in termen de 20 de zile.
Salariul real se trece in carnetul de munca si in contract, nu o parte din suma pe contract si carnetul de munca si diferenta "din mana". La un salariu net de 1200 RON brutul este de 1652 RON, cat despre alte beneficii (plata transportului) acestea se trec in informarea pe care o primiti anterior semnarii contractului de munca. Ca sa va folositi masina personala in interes de serviciu trebuie facut un contract de comodat.
Iar despre un astfel de site nu stiu daca exista, dar cu siguranta ar fi util.

Alte discuții în legătură

In cate zile este obligat angajatorul conform legii din romania sa semneze contractul de munca? Adrian_Banica Adrian_Banica Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile. (vezi toată discuția)
Perioada de proba se plateste? gargamella gargamella buna ziua -am lucrat intr-un bar 3 zile -la inceput patroana mi-a zis k o sa ma angajeze cu c.i.m si mi-a cerut sa perfectez cele necesarii angajarii -dupa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca birloiunicoleta birloiunicoleta Lucrez la o firma de o perioada mai mare de timp aprox 1 an, si doresc sa imi faca contract de munca. Intrebarea mea este daca se poate face contractul si ... (vezi toată discuția)