avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reprezentare in instanta aAsociatiei de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reprezentare in instanta aAsociatiei de Proprietari

Asociatie de Proprietari in litigiu cu o firma care a inchiriat un spatiu comun al Asoc.Procesul este pe rol,firma ,prin hotararea anterioare,trebuia sa plateasca facturi restante Electricitate, cheltuieli de judecata si chiria pana la 31 iul 2011 ,cand expira contractul.Intrebari:
1. Asociatia se poate reprezenta singura,fara avocat? 2. Lista tuturor datoriilor cu penalizarile respective, redactata de Asoc.ar fi mai bine sa fie depusa la registratura cu cateva zile inaunte de sedinta? 3.Conform contractului, firma ar trebui sa lase locul liber,asa cum l-a gasit. Daca nu o va face, in ce moment Asociacia isi poate exercita drepturile depline de proprietar ?
4.Daca ar dori sa recupereze cheltuielile de demolare a amenajarii facute de firma, ar trebui tot prin judecatorie?:bow:
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 01:06, 12 Iunie 2011
asociatia de prop. pote fi rep. in instanta prin presedinte, av. cons. juridic sau mandatar. Cu privire la depunerea actelor fie capete de cereri , intampinare , cerere reconv. se pot depune cel mai tarziu la prima zi de infatisare. concluziile scrise au dreptul sa depuna doar av. si cons. juridic, exclus alte persone. Cuvantul pe fond se acorda mai intai reclamantului apoi parti adverse.
"cuvantul de fond" ce ar trebui sa cuprinda?Sunt anumiti termeni ce trebuiesc folositi? Nu mi-o luati in nume de rau,dar vreau sa stiu daca am capacitatea de a reprezenta asoc., care nu mai este dispusa la alte pagube. Oricum eu fac munca de voluntar, nu sunt remunerata pentru functia de presedinta.
Eu am reprezentat asociatia in mai multe procese care au avut cam aceeasi procedura.
Sigur ca d-l consilier are mai muta experienta in domeniu si trebuie ascultat, insa am inteles ca doriti ca dvs. sa reprezentati asociatia si o puteti face f. bine, in coditiile descrise mai inainte.
Cu privire la ”cuvantul de fond”, asa este, mai intai se acorda reclamantului, apoi partii adverse.
Cu privire la Concluziile scrise - dvs. d-le consilier ori faceti confuzie, ori alt ceva... In postura in care am reprezentat asociatia, nu am putut sustine o discutie pe fond deoarece, mi s-a explicat ca nu am pregatire juridica (am fost intrebat), ei in aceste conditii, pentru a fi oarecum pe picior de egalitate cu partea adversa - reprezentata de obicei de un avocat, caruia i s-a permis acest cuvant pe fond, am dedus eu ca s-a permis reprezentantului asociatiei prezentarea cu cel putin 5 zile de termenul discutiei pe fond, prezentarea acelor concluzii scrise. Aaaa, ca si avocatul poate prezenta acele concluzii scrise, da, de ce nu, dar cu ce il ajuta cand ”la bara” poti nuanta discutia, basca ca poti profita de anumite situatii, cand reprezentantul as. in proces (sa zic un presedinte mai timid), nu stapaneste bine speta, incurca legislatia, se balbaie, da raspunsuri contradictorii.
......................
Doamna, functie de desfasurarea procesului, la un moment dat se cam ajunge la o anumita situatie, sa zicem finala in care ”adversarii” vin si-arunca in lupta ultimile argumente in favoarea lor. Ei, dvs. asociatia aveti o speta, nu stiu, un proprietar nu-si achita cotele de intretinere acumuland debite foate mari. Ati discutat cu dansul, i-ati intocmit notificari, dar degeaba, ultima solutie a fost instanta. Daca dosarul de actionare in instanta este bine pregatit si cuprinde toate documentele cerute de instanta, mare lucru nu aveti de adaugat, decat faptul ca sperati ca prin sentinta pe care instanta o va da, sa-l oblige pe parat la plata tuturor debitelor acumulate, confom documentelor prezentate in proces, eventual micile cheltuieli de judecata, pentru ca daca nu ati avut avocat, acestea sunt foarte mici, adica 20-30 lei.
cand va acorda cuvantul, sa sustineti verbal ce ati solicitat scris in actiunea principala.
Adam Grecu a scris:

In postura in care am reprezentat asociatia, nu am putut sustine o discutie pe fond deoarece, mi s-a explicat ca nu am pregatire juridica (am fost intrebat), ei in aceste conditii, pentru a fi oarecum pe picior de egalitate cu partea adversa - reprezentata de obicei de un avocat, caruia i s-a permis acest cuvant pe fond, am dedus eu ca s-a permis reprezentantului asociatiei prezentarea cu cel putin 5 zile de termenul discutiei pe fond, prezentarea acelor concluzii scrise.

La cateva procese pe care le-am avut cu restantierii si in care nu am incheiat contract cu un avocat, am delegat (delegatie scrisa din partea asociatiei semnata de presedinte sau vicepresedinte), deci am delegat o persoana sa reprezinte asociatia: presedintele sau administratorul dar puteam sa delegam si pe altcineva dintre membrii comitetului care s-ar fi priceput.
Asa, ca reprezentant al asociatiei, atat presedintele cat si administratorul au participat la procese in cadrul Judecatoriei si apoi in recursuri la Tribunal. Am avut in ultimii 3 ani peste 20 de dosare din care doar cinci cu avocat.
Reprezentantul asociatiei, prezent la proces (presedintele sau administratorul) au fost intrebati daca au de depus documente, daca au cereri..., si li s-a acordat cuvantul pe fond. Atat in procesele de la Judecatorie cat si in recursurile de la Tribunal nu am fost opriti, ba dimpotriva am fost invitati sa ne sustinem cauza pe fond.
Acum o saptamana, neavand timp suficient sa ma documentez pentru un recurs la Tribunal, intentat de un restantier care pierduse in Judecatorie, am soliciatat instantei un termen pentru a ma documenta (nu stiam ce a scris in cererea de recurs) si pentru a depune documente...
Avocatul restantierului a intervenit imediat replicand ca nu am ce documente sa mai depun... Presedintele completului rasfoieste dosrul si spune ca-mi respinge cererea de amanare, ca se va trece la judecare si-o sa-mi dea cuvantul pe fond dar dupa cuvantul recurentului (avocatul restantierului). M-am conformat, am ascultat sustinerile avocatului si-apoi am spus si eu ce aveam de spus.
Redau pe scurt. Solicit instantei sa respinga recursul pe urmatoarele considerente: am actionat in judecat pe dl Ionescu in 17 ianuarie 2008 depunand la dosar dovezile referitoare la debite...; restantierul a solicitat expertiza; s-a efectuat expertiza cu expertul desemnat de instanta cu acordul restantieruli; restantierul la termenul urmator a contestat raportul de expertiza;.... s.a.m.d...
Judecatoria a obligat restantierul, dupa 12 termene, sa plateasac debitele catre asociatie si cheltuielile de judecata in suma de...; In aceasta perioada restantierul nu a platit nimic catre asociatie, toate cheltuielile fiind suportate din fondurile asociatiei formate prin contributia vecinilor, majoritatea pensionari modesti care au ca prima grija, luna de luna, achitarea datoriilor catre asociatie; In numele acestor pensionari va rog sa respingeti recursul...

Pe scurt acesta a fost cuvantul meu pe fond, fara sa va redau aici cifre, date exacte, nume, asa cum le-am prezentat in instanta.
A ramas in pronuntare si peste doua zile am aflat ca s-a respins recursul intentat de restantier, ramanand valabila hotararea judecatoriei, cea care-l obliga pe restantier sa plateasca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs cu pretentiii fata de asociatia de proprietari Corneliu11 Corneliu11 Buna ziua Cautam un avocat specializat in procesele asociatilor de proprietari, de preferat din sectorul 1. Un proprietar, membru al asociatiei a dat in ... (vezi toată discuția)
Restantieri elena_vasile elena_vasile Sunt un proprietar interesat de o informatie cu privire la recuperarea banilor de la restantieri deoarece administratorul si ceilalti sunt dezinteresati si am ... (vezi toată discuția)
Contract caradis caradis Buna ziua. Avem in Asociatie un propietar care are studii juridice dar nu este avocat. Dorim sa ne ajute pentru recuperarea sumelor restante la intretinere ... (vezi toată discuția)