avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa?

Buna ziua,

Acum cateva zile am avut un acident in care am fost implicat eu si un pieton aflat in stare de ebrietate. Eu trecusem cu aproximativ 7 m de trecerea de pietoni iar pietonul se afla pe carosabil . Facand dreapta l-am atins cu partea dreapta a masinii , s-a dezechilibrat si a cazut. El sustine ca era pe carosabil pentru ca ocolea un obstacol de pe trotuar si ca era in drum catre trecerea de pietoni. Politia considra ca eu nu am nici o vina si ca vina ii apartine in totalitate lui. Chiar si asa sustine ca-si va scoate certificat medico legal si v-a depune plangere impotriva mea. Mentionez ca in urma cazaturii are o julitura pe gamba si o fisura de cartilagiu. Intrebarea mea este daca poate sa faca plangere penala in conditiile acestea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:43, 24 Iulie 2008
Multumesc frumos pentru raspuns ! Nu este asa de incujarator..
Buna ziua,

Intervin si eu cu o intrebare - aflandu-ma intr-o situatie asemanatoare. Daca zilele de ingrijiri medicale sunt peste 10 dar pana in 60 iar conducatorul auto este declarat nevinovat de catre politie sau in cel mai rau caz, culpa comuna atunci ce se intampla ? Pietonul ma poate da in judecata pt despagubiri, de orice fel....

Multumesc pt ajutor.
bogdan783 a scris:

Buna ziua,

Intervin si eu cu o intrebare - aflandu-ma intr-o situatie asemanatoare. Daca zilele de ingrijiri medicale sunt peste 10 dar pana in 60 iar conducatorul auto este declarat nevinovat de catre politie sau in cel mai rau caz, culpa comuna atunci ce se intampla ? Pietonul ma poate da in judecata pt despagubiri, de orice fel....

Multumesc pt ajutor.

In cazul vatamarii corporale (numarul zilelor de ingrijiri medicale este cuprins intre 10 si 60) victima are posibilitatea sa depuna sau nu plangere penala impotriva conducatorului auto. In cazul in care se depune o asemenea plangere politia, sub supravegherea procurorului, fac cercetarile de rigoare. in cadrul acestor cercetari victima are posibilitatea sa se constitue parte civila si sa-si formuleze pretentiile. Dupa finalizarea cercetarilor procurorul hotareste daca dosarul este trimis in instanta sau nu. Judecatorul este singurul abilitat sa se pronunte asupra vinovatiei sau a nevinovatiei unei persoane. Tot in instanta se judeca si latura civila a cauzei.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
As mai avea o intrebare. Daca intr-adevar pietonul obtine de la IML un certificat pentru mai mult de 10 zile, dar din raportul politiei reiese ca el este singurul vinovat, este posibil ca procurorul sa dispuna neinceperea urmaririi penale? Daca nu se incepe urmarirea penala pietonul ma poate intenta actiune civila?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
danielopol a scris:

As mai avea o intrebare. Daca intr-adevar pietonul obtine de la IML un certificat pentru mai mult de 10 zile, dar din raportul politiei reiese ca el este singurul vinovat, este posibil ca procurorul sa dispuna neinceperea urmaririi penale? Daca nu se incepe urmarirea penala pietonul ma poate intenta actiune civila?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Pentru mine o problema este neclara. Unde a scris politia ca pietonul este singurul vinovat? Singurul caz in care politia stabileste vinovatia cuiva este in cazul savarsirii unei contraventii. In acest caz se incheie un proces verbal de contraventie, care poate fi contesta in termen de 15 zile. Pe baza procesuuil verbal de contraventie nu se deschide dosar penal. Aceasta situatie este valabila in cazul accidentelor de circulatie fara victime.
In cazul accidentelor de circulatie cu victima politia incheie un proces verbal de cercetare la fata locului, care cuprinde si schita cu toate masuratorile efectuate. In aceste documente politia nu se pronunta asupra vinovatiei uneia dintre parti. Este adevarat ca uneori politistii dau cu presupusul asupra persoanei vinovate de producerea accidentului, dar aceasta verbal. Acest lucru nu este deontologic si nici nu are vreo valoare juridica. Ceea ce am scris in mesajul anterior este valabil pentru acest caz.
Dupa parerea mea, sa intentezi un proces unei persoane careia nu i se poate imputa vreo culpa este o utopie. Poate s-o faca, dar fara vreo sansa.
ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Contestatie retinere permis in vederea cercetarii all_ro all_ro Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca este posibil sa se contest retinerea permisului in vederea cercetarii pt un accident soldat cu victima. Consider ca ... (vezi toată discuția)
Help catamblin catamblin In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna amandeal amandeal In ziua de 12 iulie , efectuand manevra de intoarcere a autoturismului , si mergand in marsarier langa trotoarul din stanga , am oprit sa merg apoi in fata . ... (vezi toată discuția)