avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii coloana de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii coloana de apa

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca vecina de deasupra sa plateasca costul acestei reparatii. Va intreb daca este legala o asemenea pretentie.
Motivul este ca ei ii refuleaza tot timpul apa in chiuveta. Nu ar fi mai normal sa-si schimbe mai intai tevile personale?

Cu stima,
Diana Cicero
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:33, 12 Iunie 2011
Refularea apei in chiuveta se explica tehnic prin obturarea coloanei de scurgere (si care este proprietate comuna ) imediat sub vecina dvs.De cele mai multe ori aceasta se intampla prin aruncarea la canal a unor obiecte ce nu ar trebui aruncate acolo de catre toti cei care locuiesc deasupra punctului unde a fost obturata coloana, ( adica, vecina + toti cei care locuiesc deasupra). Singurii " scutiti" de o asemenea cheltuiala ar fi cei care locuiesc sub vecina dvs.Dar fiind proprietate comuna si in beneficiul tuturor corect ar fi si o participare comuna.Tevile personale din apartamentul vecinei nu influentaza nicicum problema prezentata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecina dv. face foarte bine daca inlocuieste acea portiune de teava cu ceva mai nou, numai sa fie o executie buna.
Din punct de vedere pecuniar are o alternativa: ori isi achita singura aceasta suma fara a cere participarea nimanui la aceste cheltuieli, fie se intelege cu presedintele asociatiei ca aceasta sa preia cheltuielile, pe baza de factura si chitanta, si apoi sa repartizeze aceasta cheltuiala in mod transparent si legal tuturor proprietarilor, asa cum se impune prin lege.

Vecina dv. nu poate pretinde nimanui sa participe la o cheltuiala pe care vecinii nu au decis sa o faca. Locatarii nu platesc asemenea lucrari decat prin asociatie, pe listele de intretinere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dianacicero a scris:

Buna ziua,

vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca vecina de deasupra sa plateasca costul acestei reparatii. Motivul este ca ei ii refuleaza tot timpul apa in chiuveta. Nu ar fi mai normal sa-si schimbe mai intai tevile personale?

sarind peste exprimare (coloana este oricum, intotdeauna, verticala) faceti o confuzie ... coloana de apa este coloana de alimentare cu apa si nu are nici o legatura cu coloana de canalizare, care este problema dvs. problema vecinei dvs se afla mai jos de ramificatia coloanei de canalizare catre dumneaei si acolo trebuie rezolvata problema, nu mai sus de dansa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am trecut de mai multe ori prin situatii asemanatoare. De obicei, la noi se infunda coloana de scurgere de la bucatarii sau bai la trecerea dintre etajul unu si spatiile comerciale de la mezanin, parter, subsol.
Si-acest lucru se intampla deoarece de la ultimul etaj pana la etajul unu coloanele de scurgere sunt din material plastic, asesate vertical ceea ce face sa curga usor, sa alunece orice pe ele, iar de la etajul unu in jos coloanele de scurgere sunt din fonta, au coturi, iar dupa 30 de ani vechime, au prins rugina, s-au fisurat si se infunda usor datorita faptului ca de ele se agata, se lipeste orice scama, orice mizerie...
Am incercat si-am desfundat aceste coloane de mai multe ori dar fenomenul se repeta. Se infunda odata la 2-4 luni si, firesc, refuleaza la etajul unu in casa. Intr-un caz, unul din proprietari, fiind des plecat in deplasare si-a instalat robinet pe scurgerea de la chiveta lui si de cate ori pleca si-l inchidea sa nu aiba surprize.
Dar oadata s-a infundat iar coloana principala si a refulat la etajul urmator, adica la vecinul de la etajul doi. Asadar aceasta nu este o solutie.
Am reusit sa luam decizia in comitet, ca atunci cand apar asemenea situatii sa nu mai desfundam aceste coloane ruginite si sa le inlocuim cu altele noi, din plastic, modificand, unde este posibil, unghiurile, panta de scurgere...
Costurile acestor operatiuni, indiferent ca s-a facut doar desfundarea coloanelor (cu ajutorul unui rac) sau am inlocuit coloana veche cu una noua, au fost repartizate, conform legii, tuturor proprietarilor dupa cota indiviza (suprafata utila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am avut un incident luna trecută la un apartament ... Beja Beja Buna ziua,am avut un incident luna trecută la un apartament situat la etajul unu. Scurgerea de la bucătărie s-a înfundat cel mai posibil între mine și ... (vezi toată discuția)