avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundatie apartamente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundatie apartamente

am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, de abia cand apa a inceput sa curga la vecinul de jos s-a constatat infundarea coloanei de scurgere; aceasta coloana a mai creat probleme in ultimele luni fiind infundata la un etaj inferior, acum s-a infundat exact deasupra scurgerii vecinului de sub apartamentul meu; mie mi-a inundat bucataria, holul si o camera, parchet umflat, pereti uzi, dar vecinului de jos i-a inundat tavanul si peretii (este mult mai rau decat la mine). Cine este responsabil atunci cand se infunda o colana de scurgere? Cine trebuie sa suporte lucrarile de reparatii in apartamentele noastre? Care este raspunderea mea in acest caz?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:33, 21 Ianuarie 2013
Buna ziua,

in cazul de fata este vorba despre o raspundere comuna, atat a asociatiei cat si a proprietarului apartamentului in care s-a produs spargerea conductei.

Avocat Constantin Boncu
Portiunea de instalatie la nivelul careia s-a produs deficienta care a cauzat inundatia constituie parte comuna pentru a carei intretinere si reparatie responsabila este asociatia de proprietari
De regula cand se infunda instalatia parte comuna responsabil este asociatia de proprietari
Daca detineti asigurarea facultativa a locuintei sesizati asiguratorul in vederea deschiderii dosarului de dauna ,constatare+consemnare prejudiciu ,acordare c/v prejudiciu suferit
Asiguratorul cu scopul recuperarii prejudiciului se poate institui cu actiune in regres impotriva vinovatului
Daca nu detineti asigurare facultativa,fiecare proprietar urmeaza sa suporte c/v prejudiciu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul fiecarui apartament are obligatia, conform legii 230/2007 sa-si intretina proprietatea sa si a partilor si instalatiilor comune, sa nu aduca prejudicii vecinilor prin folosirea sau nefolosirea proprietatii sale.
Asta inseamna, printre altele, ca atunci cand apare o defectiune, infundarea scurgerii in situatia descrisa mai sus, proprietarul trebuia sa ia masuri. Prima masura cand refuleaza apa pe coloana de scurgere este anuntarea administratorului care va opri alimentarea cu apa pe acea coloana. Apoi, se va desfunda coloana si daca se stie ca se repeta acest fenomen, se hotaraste schimbarea coloanei de scurgere. Coloana veche este colmatata, ruginita, degradata.. si nu mai asigura scurgerea rezidurilor.
Asadar, nu cred ca ar fi avut loc inundarea apartamentelor daca proprietarul ar fi sesizat imediat si s-ar fi oprit apa.
multumesc pentru raspunsuri . . totusi in apartament nu locuieste nimeni de mai multi ani, deci proprietarul nu a folosit coloana absolut deloc, nu s-a produs nici o fisura sau infundare a coloanei de scurgere in interiorul apartamentului, asociatia stia ca exista o problema pe coloana respectiva . . .cred ca ar trebui intr-un fel ca si cei care au contribuit la infundarea coloanei sa simta prejudiciul adus . . . daca am inteles bine, cf. legii 230, proprietarul care nu era acasa este vinovat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Infundarea unei coloane si refularea se mai intampla din cand in cand fara ca cineva anume sa fie vinovat. Daca trebuie totusi cautat un vinovat, proprietarul in casa caruia a refulat apa, putem sa spunem ca este vinovat dar nu pentru ca apa a refulat ci pentru ca nu a anuntat imediat, nu a luat masuri de limitare, de reducere a prejudiciului. Sigur, ca nu locuia acolo, dar prin comparatie cu ceilalti vecini care locuiau in bloc la data si ora cand a refulat apa, acesta daca locuia putea sesiza imediat. Ceilalti chiar daca stateau zi si noapte cu ochii pe coloanele de apa nu si-ar fi putut da seama ca apa a refulat in apartamentul de deasupra decat atunci cand apa se infiltra in apartamentul lor.
Dar, lasati vinovatii, nu asta este important. Rezolvati problema inpreuna cu cei din conducerea asociatiei pentru ca pe viitor sa fie cat mai rare asemenea incidente.

Alte discuții în legătură

Pretentii despagubiri mayam mayam In urma cu 3 saptamani am inundat vecina de la parter. Inundatia nu a fost provocata de mine, ci de o teava comuna infundata. Acum vecina doreste sa ma cheme ... (vezi toată discuția)
Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei de proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului? relav_2010 relav_2010 Buna ziua. Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964. Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu ... (vezi toată discuția)