avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua,am avut un incident luna trecută la un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua,am avut un incident luna trecută la un apartament ...

Buna ziua,am avut un incident luna trecută la un apartament situat la etajul unu. Scurgerea de la bucătărie s-a înfundat cel mai posibil între mine și vecina de la parter și a refulat apa din chiuveta la mine,inundandu-ma și fiind afectată mobila inferioara. Din câte știu eu,scurgerea este parte comuna și tine de seama asociației sa o desfunde periodic. Am discutat cu d-na administrator și mi-a spus că nu e nici vina mea,nici a asociației. Acum vreau sa vă rog să-mi spuneți dacă este vreo lege și exact articolul unde se specifica, că scurgerea este parte comuna și orice incident produs este responsabilitatea asociației sa suporte pagulebe. De asemenea as vrea un sfat cum sa gestionez acest incident,deoarece d na administrator este foarte dificila și nu reușim să ajungem la un numitor comun. Va mulțumesc și vă doresc o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:45, 25 Iulie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
...........................
[ link extern ]

Gestionarea unui astfel de incident este in primul rind obligativitatea proprietarilor arondati coloanei de scurgere respective de a nu arunca orice in canalizare si de a infunda scurgerea.
In cazul observarii unei disfunctionalitati trebuie anuntata a de urgenta asociatia, pentru a lua masurile tehnice de desfundare.
E greu de gasit acum a cui e vina, daca nu stiti ce a provocat infundarea acelei scurgeri.
Iar sesizarile trebuie adresate presedintelui de asociatie si inregistrate, administratorul e un angajat si respecta hotaririle adunarii generale si deciziile comitetului executiv.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

latka a scris:



E greu de gasit acum a cui e vina, daca nu stiti ce a provocat infundarea acelei scurgeri.




E foarte usor de evidentiat zona -respectiv instalatia colmatata
Cine este interesat sa afle concret statutul instaltiei parte individuala sau comuna ,are posibilitatea sa introduca camera video pe instalatie dupa cum se procedeaza inclusiv la verificarile tehnice auto
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da de unde sa fie ușor, pentru ca nu se mai vede, treaba e de acum o luna, nu sta nimeni cu o coloana infundata atât timp. Se încearcă prima dată desfundarea chimica, apoi chiar mecanic.

ynocentta a scris:


E foarte usor de evidentiat zona -respectiv instalatia ..

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru viitor, puteti aduce un instalator sa va monteze un robinet intre sifonul chiuvetei si coloana, pe care sa-l lasati inchis pe perioada lipsei din locuinta. Eu asa am facut la un apartament in care nu locuiesc tot timpul si e foarte bine. Am scapat de grija.
scurgerea individuala sau comuna cu vecinul este parte din partile individuale ,pe care dumneavostra impreuna cu vecinul ( depinde unde exista Y de scurgere sa le intretineti ) Asociatia are treaba cu verticala de la iesirea din bloc pana la ultimul etaj .

Alte discuții în legătură

Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Reparatii coloana de apa dianacicero dianacicero Buna ziua, Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)