avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... competenta UP,politist rutier sau ofiter judiciar?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

competenta UP,politist rutier sau ofiter judiciar?

Buna ziua,am o dilema in privinta stabilirii competentei de urmarire penala

Acum un an am fost implicat intr-o infractiune (de fapt doua) comducere cu permisul suspendat+vatamare corporala

Intr-o seara am iesit in club cu mai multe persoane,si in urma divergentelor intre un prieten de al meu si o alta persoana care nu facea parte din grupul nostru ,a iesit un scandal in care am fost si eu implicat .Deoarece eram in inferioritate numerica am plecat de la locul incidentului impreuna cu inca un prieten,eu conducand autoturismul lui(deoarece acesta avea arcada sparta si nu vedea bine)
Ne-am deplasat la spital unde i-au fost acordate ingrijiri medicale,dupa 15 minute apare politia,ne conduce pe amandoi la sectie unde ne iau declaratii cu privire la eveniment dupa care ne trimit acasa .
Dupa cateva zile suntem chemati la procuror,mai dam un rand de declaratii si suntem trimisi in judecata ,eu fiind acuzat de vatamare corporala si conducere cu permisul suspendat!

Mentionez ca cercetarea penala a fost efectuata de politisti judiciari si pentru art 86 al 2 din oug 195/2002, deasemenea aceasta fapta a fost constatata tot de catre ei,pe baza declaratiel mele si a prietenului meu,fara sa fiu surprins in mod efectiv conducand .

Cercetarea pt infractiuni la regimul circulatiei nu se face de catre politisti de la rutiera conform art 177 al 1 regulamentului de aplicare a oug 195/2002 ?

Au valabilitate actele emise de un ofiter de politie necompetent?

In speranta ca voi primi un raspuns avizat la problema mea va multumesc!



Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 01:27, 12 Iunie 2011
competenta a fost legal stabilita si aplicata corespunzator in cazul dvs. cercetarea penala se face de catre politia judiciara sub supravegherea procurorului.
dar in cazul infractiunilor la legea circulatiei constatarea si sanctionarea se face de politia rutiera!

Art. 177

(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.


deci cum este pana la urma????
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
remus11, utilizator
este cum v-a precizat in mesajul anterior. avand in vedere ca se presupune ca ati comis doua infractiuni urmarirea penala se face de catre ofiterii de politie judiciara sub supravegherea unui procuror. cititi pt a vedea competenta codul de procedura penala.
bun,si art 207 CPP zice asa:
Art. 207 Competenţa organelor de cercetare ale poliţiei judiciare

Cercetarea penală se efectuează de organele de cercetare ale poliţiei judiciare, pentru orice infracţiune care nu este dată, în mod obligatoriu, în competenţa altor organe de cercetare penală.

art 177 din regulamentul 195/2002 atribue cercetarea politistului rutier

Este vorba de art 2 din OUG 195/2002 :
,,Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se face de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.''
Cat despre tampenia de a fi ,,destept'' si de a da ,,declaratii'' fara a fi asistat de un avocat....Stii ce se spune : ,,cine nu casca ochii, casca punga'' !
Pe viitor (Doamne fereste-te !) nu vei mai fi asa vorbaret

Alte discuții în legătură

O.u.g.195 Decebal58 Decebal58 Politistii locali, au dreptul sa opreasca autoturisme in trafic si au voie sa aplice sanctiuni contraventionale la o.u.g.195/2002_ (vezi toată discuția)
O poză pe telefon a cărții de identitate este acceptată pentru bicicliști., azotaero azotaero O poză pe telefon a cărții de identitate este acceptată pentru bicicliști ,sau permis de pescuit, copie după cartea de identitate (vezi toată discuția)
Parcarea si stationarea pe drumuri satesti de acces la locuinte dpodbereschi dpodbereschi Buna ziua, As dori sa stiu care sunt legile care reglementeaza parcarea si stationarea pe un drum satesc, este vorba de o ulita care este un drum de acces ... (vezi toată discuția)