avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O.U.G.195
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

O.U.G.195

Politistii locali, au dreptul sa opreasca autoturisme in trafic si au voie sa aplice sanctiuni contraventionale la o.u.g.195/2002_
Cel mai recent răspuns: Decebal58 , utilizator 11:37, 22 Ianuarie 2019
O.G.nr.2/2001 – ,,Regimul Contraventiilor,, :
Art.15 al. 1 ,, Contraventia se constata printr-un Proces-Verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ, care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite generic, agenti constatatori.,,
Art.21 al. 2 ,, Daca potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, Proces-Verbal de constatare se trimite de indata, organului sau persoanei competente, sa aplice sanctiunea.
O.U.G.195/2002 :
Art. 31
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
.......................................................................................................................................
Art. 109
(1)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.



Regulamentul de aplicare a O.U.G.195/2002 :
Art. 177
(1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice şi luarea măsurilor legale în cazul în care se constată încălcări ale acestora se realizează de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.
(2)Poliţiştii rutieri sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Art. 182
(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Cine poate opri un autoturism in trafic? doar politia? BG BG Va rog sa-mi spuneti daca in trafic poti fi oprit de o alta autoritate decat Politia Rutiera! Ex. Jandarmeria, ARR, Armata, etc. Ce se intampla daca nu ... (vezi toată discuția)
Plic de la politia locala vladdoru vladdoru Buna ziua. Am primit un plic acasa de la politie in care mi se solicita sa spun cine conducea masina in data de , locul si ora. Mentionez ca e in afara ... (vezi toată discuția)